Γνωρίζουμε ήδη ότι ο καφές μπορεί να μας δώσει ενέργεια και ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μας κάνουν καλό με διάφορους τρόπους.
Αλλά μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Cornell έρχεται να δείξει ότι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό του καφέ, το χλωρογενικό οξύ (CLA), μπορεί να αποτελέσει “ασπίδα” για την υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νιτρικό οξείδιο στα μάτια ποντικιών-πειραματόζωων, ουσία που οδηγεί σε εκφυλισμό του αμφιβληστροειδούς με την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών και οξειδωτικού στρες. Τα ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί χλωρογενικό οξύ, αποδείχτηκε ότι δεν παρουσίασαν καμία βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.
Ο καφές που δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί, περιέχει κατά μέσο όρο μόλις 1% καφεΐνη, αλλά 7-9% χλωρογενικό οξύ.
Δεδομένου ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το CLA και οι μεταβολίτες του, απορροφώνται από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα, το επόμενο βήμα για την έρευνα αυτή είναι να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση καφέ σε ρόφημα διευκολύνει το CLA να διαπεράσει μια μεμβράνη που λειτουργεί ως “φράγμα” μεταξύ αίματος και αμφιβληστροειδούς. Αν η κατανάλωση καφέ αποδειχτεί ότι μεταφέρει το CLA απευθείας στον αμφιβληστροειδή, οι γιατροί μπορεί να καταφέρουν στο μέλλον να συστήνουν κάποια συγκεκριμένη ποικιλία καφέ στους ασθενείς για να αποτρέψουν βλάβη στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών τους.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, της νόσου του Πάρκινσον, του καρκίνου του προστάτη, και ακόμη και της νόσου του Alzheimer και άλλων χρόνιων ασθενειών. Έχει, επίσης, αποδειχτεί ότι, ο καφές μπορεί να μειώσει ακόμα και τα ποσοστά θνησιμότητας.
Αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στο πώς ο καφές επηρεάζει την υγεία ενός ατόμου. Για παράδειγμα, ο τρόπος που το σώμα του καθενός μεταβολίζει την καφεΐνη έχει επιπτώσεις για το αν είναι καλή για εκείνον. Επίσης, οι άνθρωποι με μια συγκεκριμένη γενετική προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο αν καταναλώνουν καφέ.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην Cornell Chronicle και χρηματοδοτήθηκε από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κορέας.
Πηγή: onmed.gr