Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η τακτική σωματική άσκηση βοηθάει κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να καθυστερήσουν αισθητά τυχόν συμπτώματα άνοιας ή της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Τώρα, μια νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Georgia στις ΗΠΑ, έρχεται να δείξει ότι οι ασκήσεις με βάρη κατά τη νεαρή ηλικία όχι μόνο ενισχύουν το μυικό σύστημα, αλλά αρκούν μόλις 20′ ασκήσεων καθημερινά για να βελτιωθεί η ικανότητα της μνήμης.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η τακτική άσκηση αυξάνει το μέγεθος του ιπποκάμπου στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μνήμη, την εκμάθηση και τα συναισθήματα.
Η άσκηση μειώνει επίσης την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνει τη φλεγμονή και ευνοεί την παραγωγή αυξητικών ορμονών, νέων υγιών κυττάρων αίματος και νέων εγκεφαλικών κυττάρων.
Η νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Acta Psychologica, δείχνει ότι μόλις δύο σετ ασκήσεων άρσης βαρών καθημερινά, είναι αρκετά για να φέρουν παρόμοια θετικά αποτελέσματα στην εγκεφαλική λειτουργία.
Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Lisa Weinberg, και οι συνεργάτες της ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να δουν 90 φωτογραφίες σε μια οθόνη και να προσπαθήσουν να τις απομνημονεύσουν όσο καλύτερα μπορούσαν. Στη συνέχεια, οι μισοί από τους συμμετέχοντες έκαναν 50 επαναλήψεις ασκήσεων με βάρη για τα πόδια στον μέγιστο βαθμό που άντεχε ο καθένας τους, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες (ομάδα ελέγχου) παρέμειναν άπραγοι.
Η διαδικασία των ασκήσεων διήρκεσε 20 λεπτά. Δύο μέρες αργότερα όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν και αυτήν τη φορά τους παρουσιάστηκαν 180 φωτογραφίες, εκ των οποίων οι 90 ήταν εκείνες από το πρώτο σκέλος του πειράματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέλη της ομάδας που δεν έκανε ασκήσεις με βάρη μπορούσε να θυμηθεί το 50% των προηγούμενων φωτογραφιών, ενώ τα μέλη της ομάδας που έκανε ασκήσεις με βάρη μπορούσε να θυμηθεί το 60% των παλαιότερων φωτογραφιών.
Πηγή: onmed.gr