Στους περισσότερους ανθρώπους η κύστη είναι ικανή να αποθηκεύσει προσωρινά αρκετή ποσότητα ούρων, ώστε να μην χρειάζεται να επισκέπτεστε την τουαλέτα περισσότερο από 4-8 φορές την ημέρα.
Αν έχετε παρατηρήσει ότι ξεπερνάτε αυτό το όριο, τότε είναι πιθανό να έχετε πρόβλημα συχνοουρίας.
Αίτια
Η συχνοουρία μπορεί να είναι σύμπτωμα πολλών διαφορετικών προβλημάτων. Όταν συνοδεύεται από πυρετό, πόνο ή δυσφορία στην κοιλιά, μπορεί να έχετε μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Άλλες πιθανές αιτίες συχνουρίας περιλαμβάνουν:
Διαβήτης
Η συχνοουρία είναι συχνά ένα πρώιμο σύμπτωμα τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του τύπου 2, καθώς το σώμα προσπαθεί να απαλλαγεί από την αχρησιμοποίητη γλυκόζη μέσω των ούρων.
Εγκυμοσύνη
Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της εγκυμοσύνης η αυξανόμενη σε όγκο μήτρα ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, προκαλώντας συχνή ούρηση.
Προβλήματα προστάτη
Ένας αυξημένος σε όγκο προστάτης μπορεί να πιέζει την ουρήθρα και να μπλοκάρει τη ροή των ούρων. Αυτό προκαλεί ερεθισμό στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Η κύστη αρχίζει να συμπιέζεται ακόμη και όταν περιέχει μικρές ποσότητες ούρων, προκαλώντας πιο συχνή ούρηση.
Διάμεση κυστίτιδα
Αυτή η πάθηση χαρακτηρίζεται από πόνο στην κύστη και την πυελική περιοχή. Συχνά, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μια “επείγουσα” και συχνή ανάγκη για ούρηση.
Εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες νευρολογικές ασθένειες
Μια βλάβη των νεύρων που τροφοδοτούν την ουροδόχο κύστη μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη λειτουργία της, συμπεριλαμβανομένης της συχνής, απρόσμενης/επιτακτικής ανάγκης για ούρηση.
Μερικές φορές η συχνοουρία δεν είναι ένα σύμπτωμα ενός προβλήματος, αλλά είναι το ίδιο το πρόβλημα. Σε άτομα με σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, οι ακούσιες συσπάσεις της κύστης οδηγούν σε επείγουσα ούρηση, ακόμα και αν κύστη δεν είναι γεμάτη.
Αντιμετώπιση
“Επανεκπαίδευση” της ουροδόχου κύστης
Αυτό συνεπάγεται την αύξηση των διαστημάτων μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα για διάρκεια περίπου 3 μηνών. Αυτό βοηθάει στην “επανεκπαίδευση” της κύστης σας για να συγκρατεί τα ούρα περισσότερο και να ουρείτε λιγότερο συχνά.
Τροποποίηση της διατροφής
Θα πρέπει να αποφύγετε οποιεσδήποτε τροφές που φαίνεται πως ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη σας ή δρουν ως διουρητικές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την καφεΐνη, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, τη σοκολάτα, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τις πικάντικες τροφές. Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, γιατί η δυσκοιλιότητα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.
Ασκήσεις Kegel
Οι ασκήσεις αυτές βοηθούν στην ενίσχυση των μυών γύρω από την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα για να βελτιώσετε τον έλεγχο της κύστης σας και να μειώσετε τη συχνότητα που επισκέπτεστε την τουαλέτα. Η άσκηση των μυών της πυέλου για πέντε λεπτά, τρεις φορές την ημέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης.
Πηγή: onmed.gr