Η διεθνής ομάδα των επιστημόνων που ήταν επιφορτισμένη με τη διερεύνηση του ξεσπάσματος του ιού, σοκαρίστηκαν από το θέαμα του ιού και των συμπτωμάτων της ασθένειας. Δεν γνώριζαν πόσο επικίνδυνος ήταν αυτός ο νέος ιός και κανείς δεν φορούσε προστατευτική ενδυμασία, όπως βλέπουμε να γίνεται σήμερα, παρόλα αυτά δεν κόλλησαν τον ιό!
Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν γνώριζαν πόσο επικίνδυνο ήταν. Οταν οι επιστήμονες τοποθέτησαν μερικά από τα κύτταρα κάτω από ένα μικροσκόπιο ηλεκτρονίων είδαν κάτι που δεν περίμεναν.
“Είδαμε ένα γιγάντιο σκουλήκι – γιγαντιαίο από ιογενή πρότυπα,” λέει ο Piot. “Είναι ένα πολύ ασυνήθιστο σχήμα για έναν ιό. Εμοιαζε με αυτό και ότι ήταν ο ιός Μάρμπουργκ.” Ο ιός του Μάρμπουργκ αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1967, όταν 31 άτομα ασθένησαν με αιμορραγικό πυρετό στις πόλεις του Marburg και Φρανκφούρτη στη Γερμανία και στο Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας. Αυτή η επιδημία Marburg συνδέθηκε με το προσωπικό του εργαστηρίου οι οποίοι εργάζονται με μολυσμένους πιθήκους που είχαν εισαχθεί από την Ουγκάντα. Τότε επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Η ομάδα όταν έφτασε στο Ζαΐρ, είδε το πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε ο ιός και πόσο γρήγορα σκότωσε τα θύματά του. Ήξεραν ότι έπρεπε να κατανοήσουν πώς ο μυστηριώδης αυτός ιός είχε μεταδοθεί, τι έκανε στο εσωτερικό του σώματος, και πώς θα μπορούσαν να τον σταματήσουν.
Piot (δεύτερος από αριστερά) και η ομάδα στην Yambuku το 1976 |
Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι οι άνθρωποι αρρωσταίναν αφού είχαν παρακολουθήσει μια κηδεία, θύματος του ιού. Όταν κάποιος πεθαίνει από Έμπολα, το σώμα είναι γεμάτο από τον ιό – οποιαδήποτε άμεση επαφή, όπως το πλύσιμο ή την προετοιμασία του νεκρού, χωρίς προστασία μπορεί να έχει σοβαρό κίνδυνο.
Το επόμενο βήμα ήταν να σταματήσει τη μετάδοση του ιού.
“Εμείς συστηματικά πήγαμε από χωριό σε χωριό και αν κάποιος ήταν άρρωστος τον βάζαμε σε καραντίνα,” λέει ο Piot. “Σε καραντίνα έμπαινε και ο καθένας πού είχε έρθει σε άμεση επαφή με εκείνους που είχαν μολυνθεί.”
Τελικά κατάφερε να βάλει τέλος στην επιδημία – αλλά σχεδόν 300 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους.
Η ομάδα κινηματογράφησε τις δραστηριότητές της με μια μικρή έγχρωμη κάμερα με φιλμ και μια άλλη ασπρόμαυρη που είχε δανειστεί από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Συνολικά έχουν καταγράψει 160 λεπτά βίντεο, που δείχνουν την ομάδα να εργάζεται στα χωριά και τις κλινικές, όπου έκαναν δοκιμές για τον ιό.
Piot και Mandzomba σε Yambuku, Φεβρουάριος του 2014 |
Είναι 38 χρόνια από εκείνη την αρχική εστία και ο κόσμος βιώνει τώρα χειρότερη επιδημία του Έμπολα ποτέ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 4500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χώρες της Γουινέας, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής. Η σημερινή κατάσταση είναι άνευ προηγουμένου, η εξάπλωση της νόσου σε τρεις χώρες, την καθιστά πιο περίπλοκη από ποτέ.
Ελλείψει κάθε εμβόλιου ή θεραπείας, η συμβουλή για αυτό το ξέσπασμα είναι σχεδόν η ίδια όπως ήταν στη δεκαετία του 1970, “Σαπούνι, γάντια, απομόνωση των ασθενών, όχι επαναχρησιμοποίηση υλικών και καραντίνα των ανθρώπων, που είναι άρρωστοι, θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του Εμπολα” λέει ο Piot.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment