Η επιδερμίδα μας καταπονείται καθημερινά είτε από βλαβερά στοιχεία που υπάρχουν στο περιβάλλον μας είτε λόγω κάποιας κακής συνήθειας που έχουμε υιοθετήσει.
Από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και την επιλογή ακατάλληλων προϊόντων περιποίησης έως την έλλειψη ύπνου, δείτε ποια είναι τα συχνότερα «αμαρτήματα» που καταστρέφουν την όψη της επιδερμίδας μας.
1. Υπερβολική έκθεση στον ήλιο
Υπάρχει απόλυτη ομοφωνία μεταξύ των δερματολόγων για τους κινδύνους που ενέχει η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα εάν δε συνοδεύεται από την εφαρμογή αντηλιακού. Η βλαβερή αυτή συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος και παράλληλα συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση.
2. Ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης
Για να καθαρίσουμε το δέρμα σε βάθος, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα προϊόν κατάλληλο για την επιδερμίδα μας. Ιδιαιτερότητες όπως η ευαισθησία σε ερεθισμούς, οι τάσεις ακμής ή η ξηρότητα επιβάλλουν τη συμβουλή του δερματολόγου πριν από μια τέτοια αγορά.
3. Τρίψιμο της επιδερμίδας
Ο καθαρισμός δεν πρέπει να ταλαιπωρεί την επιδερμίδα. Το τρίψιμο ερεθίζει το δέρμα, ιδιαίτερα εάν αυτό είναι ευαίσθητο ή εμφανίζει συχνά σπυράκια. Ο καθαρισμός του προσώπου θα πρέπει να γίνεται με απαλές, κυκλικές κινήσεις, χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλα.
4. Ερεθισμός των εξανθημάτων
Πολλοί έχουν την κακή συνήθεια να πειράζουν τα σπυράκια στο πρόσωπο ή το σώμα τους. Με τον τρόπο αυτό όμως το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν μόνιμες ουλές στο δέρμα ή να εξαπλωθούν παθογόνα βακτήρια.
5. Υπερβολικό στρες
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το στρες φαίνεται στο δέρμα μας. Αποτελεί αποδεδειγμένα παράγοντα κινδύνου για τις εξάρσεις ψωρίασης, ροδόχρου νόσου (rosacea) ή ακμής.
6. Φθηνές θεραπείες
Κοσμητικές θεραπείες όπως το χημικό πίλινγκ πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από επαγγελματίες με σχετική εξειδίκευση. Ενδεικτικά, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς, λοιμώξεις ή μόνιμες ουλές εάν δεν εφαρμοστεί σωστά. Το ίδιο ισχύει για τους καθαρισμούς προσώπου, το λέιζερ αποτρίχωσης, το μπότοξ, τις ενέσεις με υαλουρονικό οξύ κ.α.
7. Λίγος ύπνος
Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε επτά με εννέα ώρες την ημέρα. Εάν η έλλειψη ύπνου γίνει συνήθεια, το δέρμα δείχνει αναπόφευκτα χλωμό και εμφανίζονται μαύροι κύκλοι και σακούλες κάτω από τα μάτια. Ο ύπνος δίνει στο δέρμα ο χρόνο που χρειάζεται για να αποκαταστήσει τις φθορές της ημέρας.
Πηγή: onmed.gr