γίνεται σε ειδικά εξοπλισμένο και προετοιμασμένο εργαστήριο και περιλαμβάνει ειδικά τεστ:
• Εντοπισμός του ιού με χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου
Η λήψη, η μεταφορά και η επεξεργασία των δειγμάτων πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, διότι τα δείγματα είναι πολύ μολυσματικά και μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο στο προσωπικό των ιατρικών κέντρων και των ιατρικών εργαστηρίων.
Ιάπωνες ερευνητές δήλωσαν, πως έχουν αναπτύξει μία γρήγορη μέθοδο για την ανίχνευση και την διάγνωση του ιού Έμπολα μέσα σε λιγότερο από τριάντα λεπτά.Το πιο σημαντικό που πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε είναι πως με την συγκεκριμένη τεχνολογία είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί γρήγορα η διάγνωση της λοίμωξης ακόμη και σε χώρες που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις.Φυσικά σε αυτές τις χώρες μπορούμε να συμπεριλάβουμε για παράδειγμα την Σιέρα Λεόνε και την Λιβερία που έχουν τα περισσότερα κρούσματα του ιού και παράλληλα οι απαραίτητες εγκαταστάσεις δεν παρέχονται από το κράτος τους. Ο καθηγητής ”Yiro Yasuda” και η ομάδα του από τον πανεπιστήμιο του Ναγκασάκι δηλώνουν πως η συγκεκριμένη μέθοδος όχι απλά είναι αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη αλλά παράλληλα κοστίζει και λιγότερο.Επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής.
Συμπέρασμα.
Ακόμα και σήμερα (21/10/14) δεν υπάρχει μέθοδος ταχείας διάγνωσης της νόσου. Προσπαθούν να βρεθεί μέθοδος για διάγνωση από λίγα λεπτά μέχρι κάποιες ώρες. Ομως με τις μέχρι τώρα μεθόδους απαιτούνται το λιγότερο τρείς ημέρες. Επίσης χρειάζεται, ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο που να μπορεί να χειριστεί και να επεξεργαστεί ένα τόσο επικίνδυνο υλικό.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com