Categories: Συμβουλές

Πέντε απρόσμενοι λόγοι που δεν έχετε ενέργεια

Σε όλους μας έχει συμβεί να έρθουν μέρες που αισθανόμαστε πως δεν έχουμε την απαιτούμενη ενέργεια για να διεκπεραιώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας.

Αυτό δεν είναι απλά ζήτημα υπερβολικής ενασχόλησης με τη δουλειά ή ελλιπούς ύπνου, αν και αυτές οι δύο αιτίες παίζουν συνήθως βασικό ρόλο.

Υπάρχουν και μερικοί ακόμα, απρόσμενοι, λόγοι που δεν έχετε αρκετή ενέργεια μέσα στην ημέρα. Δείτε ποιοι μπορεί να είναι αυτοί:

Καταναλώνετε πολλά junk φαγητά

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τη ζάχαρη ως ένα γρήγορο μέσο για να πάρουν ενέργεια, αλλά μακροπρόθεσμα η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Όλες οι ουσίες που καταλήγουν σε -όζη, όπως η γλυκόζη, δεξτρόζη, μαλτόζη και σακχαρόζη, θα σας δώσουν λίγη ενέργεια βραχυπρόθεσμα, αλλά στη συνέχεια θα σας κάνουν υποτονικούς. Επιπροσθέτως, έρευνες δείχνουν ότι το “γρήγορο” φαγητό σας βάζει επίσης σε βιολογική “αργή κίνηση”.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να προσδιορίσουν πότε η κόπωσή τους οφείλεται σε αφυδάτωση. Ένα ποτήρι νερό -και όχι η ζάχαρη- μπορεί να είναι η ενίσχυση που χρειάζεστε. Πιείτε όσο νερό χρειάζεται για να κρατήσετε το στόμα σας υγρό όλη την ημέρα. Και να θυμάστε αυτόν τον κανόνα: τα ούρα σας θα πρέπει να έχουν χρώμα ανοικτό κίτρινο έως και διάφανο. Αν είναι πιο σκούρο κίτρινο, θα πρέπει να πιείτε περισσότερο νερό.

Έχετε έλλειψη βιταμίνης Β

Χρειάζεστε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β για να μπορέσουν τα μιτοχόνδρια στον οργανισμό σας να μετατρέψουν τη γλυκόζη σε ενέργεια. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη Β μέσω της διατροφής. Αν είναι αναγκαίο, πάρτε μια βιταμίνη (συμπλήρωμα) το πρωί και μία το βράδυ, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας για τυχόν άλλες παρενέργειες στην περίπτωσή σας.

Κάνετε καθιστική ζωή

Για να αυξήσετε την ενέργειά σας, πρέπει να κάψετε και λίγη ενέργεια παραπάνω! Όταν κινήστε, απελευθερώνεται οξείδιο του αζώτου από τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών σας και αυτό επιτρέπει στο αίμα να κυκλοφορεί ελεύθερα μέσα στα αγγεία σας. Αυτό με τη σειρά του σας βοηθά να πάρετε περισσότερες θρεπτικές ουσίες στα κύτταρά σας μέσω της διατροφής. Το σώμα σας αντιδρά σε κάθε δική σας δραστηριότητα. Αν μένετε άπραγοι σε έναν καναπέ τότε το σώμα σας θα μειώσει την παροχή ενέργειας, επειδή δεν την καταναλώνετε και θα την αποθηκεύσει σε μορφή λίπους για μελλοντική χρήση.

Το ορμονικό σας σύστημα βρίσκεται σε ανισορροπία

Υπάρχουν πολλές ορμόνες που παίζουν ρόλο στο πόση ενέργεια νιώθετε ότι έχετε. Οι ορμόνες είναι σαν τους ροοστάτες στα φώτα. Όταν χρειάζεστε “έντονο φωτισμό”, ενεργοποιείτε ορισμένες ορμόνες για να αυξήσετε την ενέργεια σε εκείνη την περιοχή, και να μειώσετε τη χρήση της αλλού. Η ρύθμιση αυτή ξεκινάει στον υποθάλαμο και την υπόφυση του εγκεφάλου σας. Οι δύο κύριες πηγές του προβλήματος είναι η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων. Όσο για τις ορμόνες των επινεφριδίων, μπορείτε να κάνετε αυτό το μικρό τεστ: όταν είστε πεινασμένοι, γίνεστε εύκολα οξύθυμοι αν δεν φάτε κάτι άμεσα; Αν ναι, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι τα επινεφρίδια σας μπορεί να μην λειτουργούν σωστά.

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies