Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι καρδιακοί παλμοί ενός ενήλικα κυμαίνονται μεταξύ 60-100 το λεπτό, οι αθλητές έχουν χαμηλότερες τιμές και τα βρέφη τις υψηλότερες.
Το λεγόμενο «φτερούγισμα» στην καρδιά είναι κάτι που παρατηρείται συχνά, ειδικά σε στιγμές μεγάλης χαράς ή έντονης λύπης και συνήθως είναι αθώο, ειδικά όταν εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας.
Μία ταχυκαρδία όμως που επιμένει είναι σημάδι που δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς μπορεί μα υποκρύπτει μια καρδιακή πάθηση.
Τι μπορεί να προκαλεί ταχυπαλμίες
Θυρεοειδής
Ο υποθυρεοειδισμός είναι πάθηση που μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, γι΄ αυτό και πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Αναιμία
Η αναιμία ενοχοποιείται συχνά για αύξηση των παλμών της καρδιάς. Είναι χρήσιμο να κάνετε εξετάσεις αίματος για να αποκλειστεί η αιτία.
Στρες
Το έντονο στρες και η υπόταση είναι αιτίες που συχνά προκαλούν ταχυκαρδία. Το υπερηχογράφημα και το ηλεκτροκαρδιογράφημα θα αποκλείσει καρδιολογικό πρόβλημα.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Το κάψιμο στο στέρνο είναι ένδειξη παλινδρόμησης που ίσως συνοδεύεται από ταχυπαλμίες. Είναι πιθανό να χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή σας και να κάνετε φαρμακευτική αγωγή.
Φούσκωμα
Αν μετά από κάθε γεύμα έχετε φούσκωμα στο άνω μέρος της κοιλιάς, ίσως έχετε κάποια πάθηση του στομάχου (π.χ γαστρίτιδα). Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος, κοπράνων και με γαστροσκόπηση. Η θεραπεία συνήθως γίνεται με αντιβιοτικά.
Δυσπεψία
Αν υπάρχει δυσκολία στην πέψη, ο γιατρός θα σας δώσει την κατάλληλη διατροφή και θα σας συστήσει να αποφύγετε λιπαρές τροφές, το κάπνισμα και τον καφέ. Μπορεί επίσης να σας χορηγήσει αντιόξινα φάρμακα.
Παθήσεις του θώρακα
Μια ακτινογραφία θώρακα μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάποια ασθένεια στους πνεύμονες που μπορεί να προκαλέσει και ταχυκαρδίες.
Leave a Comment