Categories: Συμβουλές

Γιατροσόφια για το κρυολόγημα: Ποια είναι αποτελεσματικά και ποια όχι

Πλένετε συνεχώς τα χέρια σας και αποφεύγετε τις στενές επαφές με όσους εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια κρυολογήματος, όμως δεν καταφέρατε να τη γλιτώσετε…

Επειδή η ξεκούραση στις μέρες μας είναι… πολυτέλεια, θα πρέπει να βρείτε ένα τρόπο να εκπληρώνετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις ενώ ταυτόχρονα υπομένετε τους μυϊκούς πόνους, τον πονόλαιμο και την ενοχλητική ρινική συμφόρηση.

Υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμες λύσεις, άλλες φαρμακευτικές και άλλες εναλλακτικές. Ποιες είναι πραγματικά αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος και ποιες είναι εντελώς περιττές;

1. Βιταμίνες

Το δυνατό ανοσοποιητικό θα σας εξασφαλίσει ως ένα βαθμό την προστασία από τους παθογόνους μικροοργανισμούς ή θα επιταχύνει την εξάλειψή τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που εκπόνησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή που βρίσκονται κυρίως στα καρότα και τις χρωματιστές πιπεριές, ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι ένα από τα βασικότερα μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Η έλλειψή του συνεπάγεται εκτενείς βλάβες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού –όπως τα Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία εξολοθρεύουν τους βλαβερούς «εισβολείς». Μπορούμε να πάρουμε τις απαραίτητες ποσότητες ψευδαργύρου είτε με τη μορφή συμπληρώματος είτε από τροφές όπως τα οστρακοειδή, το σπανάκι και η γλυκιά κολοκύθα.

3. Εχινάκεια

Το βότανο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την καταπολέμηση του κρυολογήματος. Μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια, κατά προτίμηση σε συνδυασμό με άλλα βότανα όπως η Βαπτισία ρίζα (wild indigo) και η Θούγια.

4. Κοτόσουπα

Η πιο κλασική λύση για τη γρίπη και το κρυολόγημα. Βοηθά στην καταστολή της φλεγμονής, ενώ τα λαχανικά και τα μπαχαρικά που θα επιλέξουμε να προσθέσουμε (καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ) ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

5. Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Είναι ενδεδειγμένα για την καταστολή μεμονωμένων συμπτωμάτων, όπως ο βήχας και η ρινική συμφόρηση, η αποτελεσματικότητα ορισμένων είναι όμως περιορισμένη στα μικρά παιδιά. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο φάρμακο.

Πηγή: onmed.gr

 

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies