Μπορεί στην εποχή μας να κυκλοφορεί μία μεγάλη γκάμα προϊόντων που υπόσχονται να κάνουν τα δόντια μας αστραφτερά και λευκά, ωστόσο πριν από χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι είχαν καταφέρει τα δόντια τους να φαίνονται το ίδιο καθαρά με το βούρτσισμα, απλά καταναλώνοντας τα σωστά τρόφιμα.
Ποιες είναι οι τροφές, όμως, που λευκαίνουν τα δόντια;
Σύμφωνα με τον Δρ. Άντονυ Ζάιμπουτς από το Κέντρο Εμφυτευμάτων Harley Street, το σκληρό τυρί, τα τραγανά λαχανικά και εσπεριδοειδή θα μπορούσαν να είναι το «κλειδί» για λευκά δόντια.
Παράλληλα, τα φρούτα και τα λαχανικά που χρειάζονται μάσημα όπως τα μήλα, τα καρότα, το κουνουπίδι, τα πράσινα φασόλια και το σέλινο, λειτουργούν στην πράξη σαν μια οδοντόβουρτσα , καθώς τρίβουν την επιφάνεια των δοντιών, ενώ μασάμε.
Όπως εξηγεί ο δρ. Ζάιμπουτς, αποδεικνύεται ότι το μάσημα απομακρύνει άλλα σωματίδια των τροφίμων και αποτρέπει τη συσσώρευση πλάκας.
Αυτοί οι τύποι των τροφίμων κάνουν επίσης ένα είδος μασάζ στα ούλα, πράγμα που τονώνει την ροή του αίματος και τα κρατά υγιή.
Ακόμη, τα εσπεριδοειδή, όπως το γκρέιπφρουτ, το λάιμ, το λεμόνι και τα πορτοκάλια , αυξάνουν τη ροή του σάλιου στο στόμα, το οποίο επί της ουσίας ξεπλένει τα δόντια με φυσικό τρόπο, διατηρώντας τα λευκά.
Οι φράουλες είναι ιδιαίτερα καλές από την άποψη αυτή, επειδή περιέχουν μηλικό οξύ, ένα ένζυμο το οποίο ενισχύει την παραγωγή σιέλου.
Τέλος, όπως είναι ήδη γνωστό, το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση του λευκού χρώματος στα δόντια και έτσι τα γαλακτοκομικά προϊόντα επιβάλλεται να περιλαμβάνονται στην «οδοντιατρική δίαιτα».
Πηγή: onmed.gr