Τα σημαντικά ελληνικά επιτεύγματα πάνω στην εξωσωματική γονιμοποίηση οφείλουν να εκπροσωπούνται αρμοδίως στη παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Με εντυπωσιακή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου η πρώτη συνάντηση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ε.Α.Ι.Υ.Α.) με εκπροσώπους Μονάδων Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Μ.Υ.Α.) και Κρυοσυντήρησης (Μ.Κ.) από όλη τη χώρα. Πάνω από 120 μαιευτήρες-γυναικολόγοι, εμβρυολόγοι, γενετιστές αλλά και νομικοί, που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, στις 67 Μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αρχής.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η εκ του σύνεγγυς γνωριμία των εκπροσώπων των Μ.Υ.Α. με τα μέλη της Ε.Α.Ι.Υ.Α., η συζήτηση και η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθώς και η ανάδειξη των προτεραιοτήτων στη χάραξη εθνικής πολιτικής στον τομέα της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Η συνάντηση αυτή υπήρξε η πρώτη από το 2005 που συστάθηκε η Εθνική Αρχή, καθώς η πλήρης λειτουργία της δεν επετεύχθη νωρίτερα από τον Μάρτιο του 2014. Το γεγονός αυτό μάλιστα σχολιάστηκε από του εκπροσώπους των Μονάδων, οι οποίοι χαιρέτισαν με ικανοποίηση, αλλά και με ιδιαίτερες προσδοκίες την επαναλειτουργία της Αρχής. Η πολυετής απουσία του αρμόδιου αυτού φορέα οδήγησε στησυσσώρευση πολλών νομικών και διοικητικών προβλημάτων, αλλά και στην απουσία στης χώρας μας από τα διεθνή «fora», παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα πολλών εγχώριων κλινικών.
Πρωταρχική θέση ανάμεσα στα αιτήματα των Μ.Υ.Α. είχε η ανάγκη άμεσης και επίσημης πλέον αδειοδότησής τους από την Ε.Α.Ι.Υ.Α. καθώς και η εθνική καταγραφή και δημοσιοποίηση δεδομένων και αποτελεσμάτων όλων των Μ.Υ.Α.
Τα μέλη της Αρχής, με άμεση προτεραιότητα επίσης τον έλεγχο και την αδειοδότηση των Μ.Υ.Α., δεσμευτήκαν να λάβουν υπόψη τις σχετικές προτάσεις των Μονάδων, ενόψει της επικείμενης έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, που θα ορίζει τους Όρους και τις Προϋποθέσεις Λειτουργίας των Μ.Υ.Α. Μέσω του πολυαναμενόμενου Π.Δ. η Αρχή στοχεύει στο να διασφαλίσει πρωτίστως τα υπογόνιμα ζευγάρια, που αναζητούν υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να δώσει την ευκαιρία στις Μονάδες να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να κατοχυρωθούν νομικά.
Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης σύνταξης Κώδικα Δεοντολογίας για τη Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και δημιουργίας ενιαίας βάσης καταγραφής δοτών και δοτριών σπερματοζωαρίων και ωαρίων αντίστοιχα. Επίσης ανάμεσα στις προτεραιότητες τέθηκε η δημιουργία κοινών εντύπων ενημέρωσης και συναίνεσης των προς θεραπεία ζευγαριών καθώς και η συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία, με σκοπό τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των πολιτών στις υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Ι.Υ.Α., Καθ. Αριστείδης Αντσακλής, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με τη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η ανάγκη της εύρυθμης λειτουργίας της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και μάλιστα αυτή τη φορά η επιβεβαίωση ήρθε από τις ίδιες της Μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο ρόλος της Αρχής δεν είναι κατασταλτικός, ούτε βρίσκεται απέναντι από τις Μονάδες που προσφέρουν σημαντικό έργο βοηθώντας ζευγάρια από όλο τον κόσμο. Σκοπός της Αρχής είναι η ενδυνάμωση του έργου των Μονάδων, μέσα από την σύννομη λειτουργία τους, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και η επάξια προβολή του έργου αυτού στη διεθνή επιστημονική σκηνή, από την οποία δυστυχώς η χωρά μας απείχε εδώ και δεκαετίες».
Η συνάντηση για συμβολικούς λόγους πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», το οποίο έχει αποτελέσει επί δεκαετίες κοιτίδα προαγωγής της επιστήμης και της έρευνας πάνω στη μαιευτική και τη γυναικολογία. Σημαντική συμβολή στην επιτυχία της συνάντησης είχε η συνεργασία της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΛ.Ε.Ι.Υ.Α.)
Πηγή: medlabgr.blogspot.com