Home / Υγεία / Διαβήτης / Αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας και ασφαλής για διαβητικούς & προ-διαβητικούς ασθενείς
Αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας και ασφαλής για διαβητικούς & προ-διαβητικούς ασθενείς

Αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας και ασφαλής για διαβητικούς & προ-διαβητικούς ασθενείς

Η υψηλή χοληστερίνη είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, ενώ το 46% των ανδρών και το 40% των γυναικών έχει επίπεδα ολικής χοληστερίνης μεγαλύτερα από 200mg/dl, σύμφωνα με τη μελέτη ATTICA. Η λήψη στατινών από άτομα υψηλού κινδύνου έχει οδηγήσει σε μείωση της θνησιμότητας κατά 43%, σε μείωση των εμφραγμάτων κατά 54% και σε μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 47%.
Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης και την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.
Ο κ. Ελισάφ Μωυσής, Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης αναφέρθηκε σε μια νέα πλήρως συνθετική στατίνη, την πιταβαστατίνη και την αποτελεσματικότητά της για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας σε αλληλεπίδραση με άλλες παθήσεις, όπως το σακχαρώδη διαβήτη.
Τα πλεονεκτήματα της πιταβαστατίνης βάση συγκριτικών κλινικών μελετών φάσης ΙΙΙ με την ατορβαστατίνη, τη σιμβαστατίνη και την πραβαστατίνη, όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ συνίστανται σε:
  • Αποτελεσματική μείωση της LDL (κακή χοληστερίνη) και των τριγλυκεριδίων.
  • Μεγαλύτερη αύξηση της HDL (καλή χοληστερίνη) σε σύγκριση με άλλες στατίνες.
  • Ελάχιστη αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα, ένα γεγονός πολύ σημαντικό σε δυσλιπιδαιμικούς ασθενείς, που λαμβάνουν πολλά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου ή συνοδών νοσημάτων.
  • Ευνοϊκή επίδραση στο μεταβολισμό της γλυκόζης σε διαβητικούς και προ-διαβητικούς ασθενείς. Μελέτες έδειξαν ότι οι στατίνες αυξάνουν κατά 9% τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αντίθετα η πιταβαστατίνη μειώνει αυτόν τον κίνδυνο κατά 18%.
Μία πολύ σημαντική εξέλιξη για τους διαβητικούς ασθενείς, καθώς, όπως παρουσίασε ο κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Διευθυντής  του Γ΄ Παθολογικού Τμήματος, Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά «ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ» & Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (Ε.Δ.Ε.), στο 56% των διαβητικών ασθενών συνυπάρχει υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.
Παράλληλα, παρουσίασε τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο διαβήτης εξελίσσεται σε παγκόσμια επιδημία με 5,1 εκατομμύρια θανάτους εξαιτίας της νόσου το 2013, ένας θάνατος δηλαδή κάθε 6 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (International Diabetes Federation), ο αριθμός των διαβητικών το 2013 ήταν 382 εκατομμύρια. Εκτιμάται ότι το 2035, αυτός ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 592 εκατομμύρια. Και στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη τετραπλασιάστηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Εκτιμάται ότι 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Περίπου 700.000 – 900.000 γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη, ενώ 200.000 – 300.000 έχουν διαβήτη και δεν το γνωρίζουν.

Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης

Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, είναι ένα μη κερδοσκοπικό Επιστημονικό Σωματείο. Ο σκοπός της Εταιρείας είναι να προαγάγει την εκπαίδευση και την έρευνα στον τομέα της αθηροσκλήρωσης και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την βελτίωση της επιστημονικής ικανότητας των μελών της.
Οι στόχοι της Εταιρείας είναι:
  • Να δημιουργήσει την αναγκαία οργάνωση για να επιτύχει τον σκοπό της.
  • Να προαγάγει την εκπαίδευση και έρευνα στον τομέα της Αθηροσκλήρωσης με τους εξής ειδικότερα τρόπους:
    • Να εκδίδει επιστημονικό έντυπο που θα αναφέρεται στα ποικίλα θέματα της Αθηροσκλήρωσης και των παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε αυτήν.
    • Nα οργανώνει επιστημονικές εκδηλώσεις για την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην Αθηροσκλήρωση (συναντήσεις των μελών της Εταιρείας, σεμινάρια, ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια κλπ).
    • Να ενθαρρύνει και προάγει με όποιο δυνατό τρόπο την έρευνα στο τομέα της Αθηροσκλήρωσης.
    • Να προάγει την συνεργασία με άλλους επιστημονικούς, ακαδημαϊκούς ή/και επαγγελματικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, και άλλες χώρες του εξωτερικού, με σκοπό την ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, την εκπαίδευση και την έρευνα στην Αθηροσκλήρωση.
    • Να δημιουργήσει μία σταθερή οικονομική δομή, ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχεια της Εταιρείας για να ανταποκρίνεται στις μελλοντικές απαιτήσεις και να παρέχει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη προς τα μέλη της με το λιγότερο δυνατό κόστος.
    • Να δημιουργήσει ης προϋποθέσεις για την αύξηση του αριθμού των μελών της και να φροντίζει για την δημιουργία των καταλλήλων κινήτρων, προκειμένου να επενδύουν προς την κατεύθυνση της επιτυχίας των σκοπών της.
  • Να γνωμοδοτεί επί θεμάτων Αθηροσκλήρωσης και πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων όταν αυτό ζητείται από οποιονδήποτε φορέα (δημόσιο ή ιδιωτικό) ή πρόσωπο.
  • Να εκπονεί οδηγίες και συστάσεις, σύμφωνα με τους εκάστοτε ισχύοντες κανόνες της επιστήμης σε θέματα που αφορούν την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.
  • Να οργανώνει επί μέρους τμήματα ειδικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος ή/και κατάλληλες ομάδες εργασίας για την επιτυχία του σκοπού της.
  • Να εκπονεί ερευνητικά πρωτόκολλα, να συντονίζει την υλοποίηση των από τα μέλη της και, εάν έχει τις οικονομικές δυνατότητες, να τα υποστηρίζει οικονομικά.

Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία

Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1975. Οι κύριοι στόχοι της είναι:

 

  • Η ενημέρωση των ατόμων με Διαβήτη, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, για το Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.
  • Η προώθηση της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας στο Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Η θετική επιρροή και η ευαισθητοποίηση των αρχών του κράτους αναφορικά με τις στρατηγικές πρόληψης, ενημέρωσης και φροντίδας για το Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Η προώθηση της υποστήριξης στα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Η προώθηση και η βελτίωση της φροντίδας στο Σακχαρώδη Διαβήτη.
  • Η βελτίωση της κλινικής προσέγγισης και η ευκολότερη πρόσβαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων με Διαβήτη.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Ερευνα: To μυστικό για υγιή καρδιά βρίσκεται σε δύο απρόσμενες τροφές

Ερευνα: To μυστικό για υγιή καρδιά βρίσκεται σε δύο απρόσμενες τροφές

Το κλειδί για μια υγιή καρδιά μπορεί να διαφέρει από τις προηγούμενες οδηγίες των ειδικών. …