Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences κατέδειξε μάλιστα ότι αρκετοί Αμερικανοί έχουν μολυνθεί από τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες είχαν μολυνθεί από το χλωροϊό ATCV-1 πέτυχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ ευφυΐας, ασχέτως του μορφωτικού επιπέδου ή της ηλικίας τους.
Μέχρι σήμερα, ο ιός είχε εντοπιστεί μόνο σε πράσινα φύκια των λιμών και παραμένει άγνωστο πώς έσπασε το φράγμα των ειδών και πέρασε στον άνθρωπο.
Η λοίμωξη από το χλωροϊό δεν περιορίζεται μόνο σε κολυμβητές ή λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, οπότε οι ερευνητές έχουν αποκλείσει την συσχέτιση με τα ίδια τα φύκια. Μια θεωρία είναι ότι ο ιός είχε μολύνει το ανθρώπινο είδος χωρίς να το έχουν αντιληφθεί οι ειδικοί.
Τα ευρήματα των ερευνητών υποδεικνύουν ότι ο ATCV-1 προκαλεί μεταλλάξεις στα γονίδια που υπάρχουν στον εγκέφαλο.
Όταν οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσοι είχαν μολυνθεί από το χλωροϊό δεν απέδωσαν ικανοποιητικά στα τεστ, χορήγησαν τον ATCV-1 σε ποντίκια προκειμένου να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα. Για μία ακόμη φορά, εντόπισαν αρνητικές επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη. Οι επακόλουθες εξετάσεις στα πειραματόζωα έδειξαν ότι ο ιός είχε περάσει το φράγμα αίματος-ιστού στον εγκέφαλο, επεμβαίνοντας στη λειτουργία των γονιδίων στον εγκέφαλο των ποντικιών.
Μεταξύ των γονιδίων που επηρεάστηκαν ήταν και αυτό που παράγει τη ντοπαμίνη, μια ζωτικής σημασίας ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη, την αντίληψη του χώρου, την επεξεργασία των συναισθημάτων και την απόλαυση.
Leave a Comment