Οι επιπτώσεις της γήρανσης στα μαλλιά ξεκινούν πολύ πριν φτάσουμε στο σημείο να δούμε τις πρώτες άσπρες τρίχες στον καθρέφτη.
Αντίθετα με το δέρμα, η γήρανση των μαλλιών δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή .
Αν έχετε, ωστόσο, παρατηρήσει ότι οι τρίχες στα μαλλιά σας είναι τώρα τελευταία πιο λεπτές, ξηρές και εύθραυστες, τότε μπορεί να ευθύνεται ένας ή και περισσότεροι από τους παρακάτω παράγοντες για αυτό:
Στρες
Η απώλεια και η λέπτυνση των τριχών μπορεί να προκληθεί από το στρες, αλλά τα αποτελέσματα να γίνουν εμφανή με καθυστέρηση μηνών. Όταν ο οργανισμός έχει αυξημένα επίπεδα στρες, τα θυλάκια των τριχών σας υπόκεινται ένα είδος σοκ ή αδράνειας και διακόπτεται για αρκετό χρονικό διάστημα η ανάπτυξη των μαλλιών. Όταν, εν τέλει, αρχίσουν οι νέες τρίχες να μεγαλώνουν ξανά, “σπρώχνουν” προς τα έξω τις παλιές, γηρασμένες, τρίχες και αυτό προκαλεί απώλεια μαλλιών και λέπτυνση της τρίχας.
Ορμόνες
Η αυξομείωση στα επίπεδα ορμονών είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες γήρανσης των μαλλιών. Οι ορμόνες επηρεάζουν τα μαλλιά σας με τρόπο παρόμοιο με το στρες. Οι αυξομειώσεις στις ορμόνες προκαλούν στρες στον οργανισμό και οδηγούν στην διακοπή της ανάπτυξης των τριχών. Μπορεί, ωστόσο, αυτή η σχέση να λειτουργεί και αμφίδρομα. Δηλαδή το αυξημένο στρες, προκαλεί διαταραχές στο επίπεδο ορμονών και αυτό αλλάζει την εμφάνιση και την ισχύ των τριχών στα μαλλιά σας. Μερικοί παράγοντες που προκαλούν αυτή τη λειτουργία μπορεί να είναι τα ορμονικά αντισυλληπτικά (δηλαδή αντισυλληπτικά χάπια ή ορμονικές ενδομήτριες συσκευές), η εγκυμοσύνη, η ορμονική θεραπεία και η εμμηνόπαυση.
Διατροφή
Οι διατροφικές ελλείψεις είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, ώστε να ξέρετε με ακρίβεια ποιες είναι εκείνες οι ουσίες που τις χρειάζονται τα μαλλιά σας, αλλά δεν παίρνετε σε αρκετή ποσότητα. Τις περισσότερες φορές, οι “ένοχες” συνθήκες σε αυτή την περίπτωση είναι η υψηλή χοληστερόλη και η έλλειψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, σιδήρου, πρωτεΐνης και βιταμίνης C. Για να αντιμετωπίσετε τις διατροφικές ελλείψεις ως μία από τις αιτίες γήρανσης στα μαλλιά, φροντίστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνη, σίδηρο και βιταμίνη C, ενώ καλό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση λιπαρών και τηγανητών.
Πηγή: onmed.gr