Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν στη Σκωτία υποστηρίζουν ότι η τεχνική αυτή είναι λανθασμένη και δεν εξασφαλίζει την αποφυγή του τραυματισμού.
Η σχετική μελέτη που παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρίας Ερευνών για την Οσφυαλγία αναφέρει πως η ιδανική μέθοδος ανύψωσης αντικειμένων εξαρτάται από το σχήμα της σπονδυλικής στήλης του κάθε ανθρώπου.
Η καμπύλη της σπονδυλικής στήλης του κάθε ανθρώπου είναι μοναδική όπως και το αποτύπωμά του, δηλώνουν οι ερευνητές. Έτσι, μια γενικευμένη οδηγία δεν αποδεικνύεται εξίσου ασφαλής για όλους.
Σύμφωνα με την ερευνήτρια Anastasia Pavlova, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, «τα οστά που αποτελούν την οσφυϊκή μοίρα σχηματίζουν μια χαρακτηριστική καμπύλη», όμως αυτή διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζει τον τρόπο που επιλέγουμε συνήθως να σηκώσουμε ένα αντικείμενο από το πάτωμα.
Στο πλαίσιο δοκιμής που περιελάμβανε ενήλικες 18 έως 65 ετών, οι ερευνητές εξέτασαν την καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια μαγνητικής τομογραφίας.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με εντονότερη καμπυλότητα στη σπονδυλική τους στήλη είχαν την τάση να σκύβουν και να καμπουριάζουν την πλάτη όταν πρέπει αν σηκώσουν ένα αντικείμενο, ενώ τα άτομα με πιο ίσια σπονδυλική στήλη συνήθως λύγιζαν τα γόνατα και έκαναν βαθύ κάθισμα, επειδή έτσι ένιωθαν πιο άνετα και αντιμετώπιζαν λιγότερη δυσφορία.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι οδηγίες πρέπει να είναι εξατομικευμένες προκειμένου να αποφευχθούν οι μακροχρόνιες επιπλοκές που συνεπάγεται η οσφυαλγία.
Οι ερευνητές από τη Σκωτία έλαβαν το βραβείο καλύτερης μελέτης στο πλαίσιο του συνεδρίου της Εταιρίας Ερευνών για την Οσφυαλγία.
Leave a Comment