Η υπογλυκαιμία ή υπογλυκαιμικό επεισόδιο είναι η κατάσταση κατά την οποία το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα (γνωστό και ως «ζάχαρο» του αίματος) πέφτει σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από 4 mmol/l (72 mg/dl).
Αυτό συμβαίνει όταν στον οργανισμό υπάρχει περισσότερη ινσουλίνη απ’ όση χρειάζεται.
Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που προειδοποιούν ότι η γλυκόζη είναι χαμηλή. Αυτά είναι: ιδρώτας, πονοκέφαλος, υπερκόπωση, χλόμιασμα, τρεμούλα, ταχυπαλμία, πείνα, μεταβολές διάθεσης, θαμπή όραση, ζαλάδα.
Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας εμφανίζονται σε δύο φάσεις: καθώς τα επίπεδα του σακχάρου μειώνονται, θα αισθανθείτε συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της «αύξησης της αδρεναλίνης»: ταχυκαρδία, εφίδρωση, τρέμουλο, πείνα.
Όταν τα σάκχαρο φτάνει σε χαμηλά επίπεδα, τότε εμφανίζονται συμπτώματα έλλειψης σακχάρου από τον εγκέφαλο: αποπροσανατολισμός, σύγχυση και κώμα.
Η αναγνώριση της υπογλυκαιμίας δεν είναι δύσκολη όταν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία, καθώς η κατάσταση του οργανισμού μεταβάλλεται σημαντικά.
Ωστόσο, αν το σώμα σας έχει συνηθίσει σε επίπεδα γλυκόζης κάτω από 4 mmol/l, τα συμπτώματα μπορεί να είναι μειωμένα ή να μην υπάρχουν καθόλου. Έτσι πολλοί αισθάνονται τα συμπτώματα της υπογλυκαιμία όταν το σάκχαρο πέσει κάτω από τα 60 mg/dl ή ακόμα χαμηλότερα.
Αντιμετώπιση
Ένα πρώτο βήμα για άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης είναι να πείτε κάτι ζαχαρούχο, όπως μισό ποτήρι πορτοκαλάδα ή να φάτε 5-6 καραμέλες.
Πηγή: onmed.gr