Categories: Ψυχολογία

Η δίαιτα για να πετύχει αρχίζει από την ψυχολογία. Μικρά μυστικά για να χάσετε κιλά τώρα.

της Αγγελικής Μήλιου, βιολόγου, medlabnews.gr
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, το αδυνάτισμα ξεκινά από το μυαλό. Πρώτα πρέπει να το πιστέψετε και να το θελήσετε πραγματικά. Με την σωστή ψυχολογία  μπορείτε να μειώσετε την επιθυμία σας για φαγητό, να μάθετε το σώμα σας να χρειάζεται λιγότερη τροφή, να βρείτε τη διατροφή που σας ταιριάζει και να ενισχύσετε τη θέλησή σας να την ακολουθήσετε πιστά. Κι όπως σε όλα τα πράγματα, το στοιχείο-κλειδί είναι η επιμονή.
Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής. Μέσω του ορισμού ελαστικότερων στόχων τα άτομα που ακολουθούν μια δίαιτα αισθάνονται ταχύτερα επιτυχημένοι, με αποτέλεσμα να τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους και να συνεχίζουν το πρόγραμμά τους με μεγαλύτερη όρεξη και συνέπεια.
Το άγχος, ο θυμός, η κατάθλιψη, μπορεί πολλές φορές να μας οδηγήσουν στο ψυγείο. Όπως καταλαβαίνετε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος η παχυσαρκία δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν στην υπερβολική κατανάλωση τροφής. Από αυτή την κατάσταση πρέπει λοιπόν να ξεφύγουμε για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.
Πρέπει να αποφεύγετε την αυτο-εξαπάτηση, να αντιστέκεστε στον πειρασμό  του φαγητού, ακόμα και αν είναι μπροστά στην δεξιά πλευρά του τραπεζιού σας, να διαχειρίζεστε την πείνα, την λαιμαργία, την παρόρμηση για συγκεκριμένες γεύσεις, το άγχος και τα δυνατά αρνητικά συναισθήματα, χωρίς να γυρίζετε στο φαγητό για ικανοποίηση. Για να κάνετε μια πετυχημένη δίαιτα, είναι απαραίτητο να αλλάξετε κυρίως τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεστε.
Mια μελέτη Αμερικανών ερευνητών από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλώριδας και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτοί που κάνουν δίαιτα έχοντας θέσει «ελαστικούς» στόχους ως προς την απώλεια βάρους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τη μάχη με τη ζυγαριά. Όπως εξηγούν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Consumer Research», οι πιο ελαστικοί στόχοι, π.χ. 1-2 κιλά την εβδομάδα, είναι πιο πραγματοποιήσιμοι από τους αυστηρούς στόχους, π.χ. των 3 κιλών την εβδομάδα.
Τα άτομα που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής(δίαιτας) με σκοπό το αδυνάτισμα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πιάσουν έναν στόχο που κυμαίνεται μεταξύ ενός κατώτερου και ενός ανώτερου ορίου από ό,τι αν ο στόχος αυτός μεταφράζεται σε έναν μόνο αριθμό.
Ο ορισμός συγκεκριμένων στόχων βοηθά αρκετούς ανθρώπους, ενώ αγχώνει άλλους. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε οι στόχοι σας να είναι εφικτοί, όχι μόνο σε απόλυτα νούμερα αλλά σε σχέση με τον τρόπο ζωής σας. Αν βάλετε πολύ ψηλά τον πήχη ίσως απογοητευθείτε
Όταν ο στόχος είναι μάλιστα προκλητικός και παράλληλα εφικτός, τότε τα άτομα αυτά βρίσκουν τη θέληση να συνεχίσουν την προσπάθειά τους ή να θέσουν νέους στόχους σε επόμενη φάση.
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε τους στόχους μας, δηλαδή πόσο πρέπει πραγματικά να αδυνατίσουμε έτσι ώστε να μην έχουμε, κατ’ αρχήν, προβλήματα σωματικής υγείας. Έπειτα υπάρχει και το πόσο θέλουμε να αδυνατίσουμε έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα με τον κοινωνικό μας περίγυρο ή με τον εαυτό μας. Τέλος υπάρχει και ο πραγματικός κόσμος. Για παράδειγμα, οι περισσότερες γυναίκες θέλουν να γίνουν σαν φωτομοντέλα για να αρέσουν. Από την άλλη οι άντρες ζωγράφοι, ανά τους αιώνες, βλέπουν ως θελκτικές τις γυναίκες με καμπύλες. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό να ξέρουμε τι θέλουμε και να πιστέψουμε σε αυτό.
Η αυτοπειθαρχία ενός ατόμου, η αποφασιστικότητά του, η ικανότητά του να ελέγχει τις παρορμήσεις του, ο εστιασμός του στα μακροχρόνια οφέλη μιας συμπεριφοράς και όχι στις βραχυπρόθεσμες ικανοποιήσεις βοηθούν σημαντικά στην απώλεια βάρους.
Η απόφαση ενός ατόμου να χάσει βάρος θα πρέπει να είναι «σύντονη με το εγώ» του ατόμου, εναρμονισμένη δηλαδή με τα βαθύτερα θέλω και τις πεποιθήσεις του και να είναι προϊόν δικής του απόφασης και όχι προτροπή από άτομα του στενού του περιβάλλοντος.
Άλλη μία ψυχολογική υποστήριξη που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας, για να ξεκινήσετε και να συνεχίσετε την δίαιτα είναι από τους φίλους και γνωστούς. Με τα πρώτα αποτελέσματα, της δίαιτα, οι γνωστοί, που δεν είναι του στενού σας περιβάλλοντος και δεν σας βλέπουν καθημερινά, αντιλαμβάνονται μια κάποια αλλαγή, πράγμα που γίνεται και θέμα κουβέντας. Η κουβέντα για αρκετή ώρα μπορεί να περιστραφεί στην δίαιτα που κάνετε και βλέπετε το ενδιαφέρον για το κατόρθωμα σας. Γίνεστε επίκεντρο συζήτησης. Και μόνο από αυτό το γεγονός, μπορεί να τονώσετε το εγώ σας και να βάλετε στόχο να τα καταφέρετε.
Τα βασικά για να πετύχει λοιπόν η δίαιτα σας είναι:
•απόφαση,
•δεν χρειάζεται να φάτε κάτι τώρα, που μπορείτε να το φάτε κάποια άλλη στιγμή, και
•συζήτηση για το κατόρθωμα σας με τους άλλους.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Το βάρος δε θα αλλάξει αν ζυγίζεται κανείς πρωί-μεσημέρι-βράδυ! Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην ανεβαίνει στη ζυγαριά κανείς συνέχεια, αλλά να ζυγίζεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Αν κάποιος τρέχει στη ζυγαριά μόλις φάει, μάλλον είναι ανησυχητική κίνηση.
Αν θέλετε να ζυγίζεστε καθημερινά, κάντε το στην ίδια ζυγαριά και υπό τις ίδιες συνθήκες. Το βάρος κάθε ανθρώπου μέσα στην ημέρα έχει αρκετά έντονη διακύμανση. Καλύτερα να ζυγίζεστε σε εβδομαδιαία βάση
Η γυμναστική είναι υγεία, αν όμως δε γίνεται με υπερβολή σε βαθμό εξουθένωσης. Το να γίνει η αποκλειστική ενασχόληση για να γεμίζει κάποιος τον ελεύθερο χρόνο του, μάλλον δεν είναι υγιές.
Μετά τη δίαιτα, θα έχετε βελτιώσει την εμφάνιση, την ψυχολογία και τις προοπτικές της υγεία σας, αλλά θα είστε ο ίδιος άνθρωπος. Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις που πιθανότατα θα σας οδηγήσουν στην απογοήτευση. Και μην ξεχνάτε ότι η δίαιτα που κάνατε πριν μερικά χρόνια ίσως να μην είναι αποτελεσματική ή εφαρμόσιμη τώρα. Ο χρόνος τρέχει για όλους μας
Στη βραδινή σας έξοδο, απλά μην κάνετε υπερβολές ή καταχρήσεις. Δε χρειάζεται να χαλάσετε τη διάθεσή τη δική σας ή της παρέας σας. Έχετε κατά νου ότι μερικοί άνθρωποι χάνουν την προσήλωσή τους σε ένα στόχο αν παρεκτραπούν έστω και λίγο. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, πρέπει να είστε λίγο πιο αυστηροί.

 

Τα τσιμπήματα έχουν τη σημασία τους. Όταν νιώθετε έντονη πείνα η καλύτερη λύση είναι να αλλάξετε δραστηριότητα και να αφοσιωθείτε σε κάτι άλλο. Έχετε πάντως μαζί σας κάποιο σνακ με χαμηλές θερμίδες

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies