Μπορεί η απιστία να σχετίζεται κατά κύριο λόγο με το χαρακτήρα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα όμως, όχι μόνο με αυτόν.
Ερευνητές από την Αυστραλία αναφέρουν ότι η ροπή προς την απιστία δεν είναι μόνο συνειδητή απόφαση, αλλά ορίζεται ως ένα βαθμό και από τα γονίδιά μας.
Όπως ανακάλυψαν, το 62% της άπιστης συμπεριφοράς στους άντρες και το 40% στις γυναίκες μπορούν να αποδοθούν σε γενετικές επιρροές.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη ανακάλυψαν ακόμα και ένα συγκεκριμένο γονίδιο στις γυναίκες, οι μεταλλαγές του οποίου μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να απατήσουν τους συντρόφους τους.
Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Evolution and Human Behavior», βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε 7.378 δίδυμα αδέλφια, ηλικίας 18 έως 49 ετών, άλλα εκ των οποίων ήταν πανομοιότυποι δίδυμοι και άλλα όχι.
Οι πανομοιότυποι δίδυμοι έχουν το ίδιο ακριβώς γενετικό υλικό, ενώ οι μη πανομοιότυποι έχουν διαφορετικό.
Στην πρώτη φάση της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν την απιστία, οπότε οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 9,8% των ανδρών και το 6,4% των γυναικών είχαν δύο ή περισσότερους ερωτικούς συντρόφους ταυτοχρόνως (και εν αγνοία των ενδιαφερομένων) κατά τους 12 μήνες πριν συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο.
Στη δεύτερη φάση της μελέτης οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στους πανομοιότυπους διδύμους, συγκρίνοντας το γενετικό υλικό τους για να δουν αν θα μπορούσαν να βρουν διαφορές που θα εξηγούσαν την απιστία.
«Τα ευρήματά μας έδειξαν με σαφήνεια ότι το γενετικό προφίλ επηρεάζει τις πιθανότητες απιστίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μπρένταν Ζιτς, από την Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.
«Η απομόνωση συγκεκριμένων γονιδίων είναι δύσκολη, διότι κάθε συμπεριφορά επηρεάζεται από χιλιάδες γονίδια και η επίδραση κάθε ενός μεμονωμένα είναι μικρή. Ωστόσο, βρήκαμε πειστικά στοιχεία για ένα συγκεκριμένο γονίδιο που φαίνεται ότι αψηφά αυτό τον κανόνα και επηρεάζει έντονα την απιστία στις γυναίκες» πρόσθεσε.
Πηγή: onmed.gr