Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή”, υπάρχουν 210 κλίνες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας οι οποίες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και 30-40 ασθενείς σε καθημερινή βάση.
Τον ορατό κίνδυνο “κατάρρευσης” των Εντατικών των νοσοκομείων της χώρας εντός τους 2015, εάν δεν γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις ενίσχυσής τους με προσωπικό καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας μετά από καταγραφή σε 60 ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν μεταξύ άλλων:
-Τα τελευταία χρόνια το 25% των κλινών εντατικής και αυξημένης φροντίδας είναι “κλειστές”.
-Οι 230 από τους 307 μόνιμους εντατικολόγους είναι ηλικίας άνω των 50 ετών και κατέχουν θέσεις διευθυντών ή επιμελητών Α’.
-Περίπου 75-87 εντατικολόγοι από αυτούς που υπηρετούν στις ΜΕΘ θα αποχωρήσουν μέσα στο 2015, εάν δεν αντικατασταθούν όσοι συνταξιοδοτηθούν και δεν δοθεί λύση στο θέμα της μονιμοποίησης των αναπληρωτών Β’.
-Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 900-1.000 άτομα που υπηρετούν σε 60 ΜΕΘ, αλλά για να ικανοποιηθεί η στελέχωση των 3 ατόμων ανά 1 κλίνη, πρέπει να υπηρετούν συνολικά τουλάχιστον 1.500 άτομα.
-Απαιτούνται 630 νοσηλευτές για να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες Εντατικής.
Όλα αυτά τη στιγμή που το έργο όλων των γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ είναι αξιέπαινο, αφού, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 80% των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε αυτές επιβιώνει και αποδίδεται υγιές στην κοινωνία.
Πόσο, όμως θα αντέξει ένα σύστημα με την πλειοψηφία των ατόμων να είναι άνω των 50 ετών και με δύσκολες εφημερίες σε υποστελεχωμένες Μονάδες;
Leave a Comment