Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα HIV/AIDS οι οργανώσεις PRAKSIS, Θετική Φωνή και Κέντρο Ζωής πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου για να αναδείξουν τη σημερινή κατάσταση, μερικά επιτεύγματα και κυρίως τα κενά που υπάρχουν και αφορούν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας. Η συνέντευξη ξεκίνησε με τήρηση 1 λεπτού σιγής για τους ανθρώπους που τελικά χάνουν τη μάχη με το HIV/AIDS.
Όπως παρουσίασε η Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κα Τζένη Κρεμαστινού, η συντονισμένη προσπάθεια φορέων και ΜΚΟ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ) αποτυπώνεται για μια ακόμα χρονιά στα στοιχεία (από 239 νέες διαγνώσεις το 2013, έχουμε 84 μέχρι και το πρώτο δεκάμηνο του 2014). Παράλληλα βλέπουμε ότι η επιδημία εξακολουθεί να μεταδίδεται σταθερά στην διαχρονικά πρώτη ομάδα επιπολασμού, αυτή των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες (από 290 νέες διαγνώσεις το 2013, έχουμε 281 μέχρι και το πρώτο δεκάμηνο του 2014).
Ο διευθυντής του Κέντρου Ζωής, Νίκος Στεργίου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη με αφορμή την Ιταλική Προεδρία της Ε.Ε. αλλά και τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη διακήρυξη του Δουβλίνου. “Έχουμε τα μέσα να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς το HIV/AIDS, οφείλουμε να το κάνουμε για όλους τους πληθυσμούς με τον ίδιο τρόπο που σχεδόν εξαλείψαμε την κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί”, είπε.
Η υπεύθυνη διεκδίκησης δικαιωμάτων της ΜΚΟ PRAKSIS, Μαριανέλλα Κλώκα, παρουσίασε μια σειρά παρεμβάσεων αναφορικά με τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών που μένουν πίσω εξαιτίας της γραφειοκρατίας του κράτους και της έλλειψης πολιτικής πρωτοβουλίας. “Το σύστημα που ταλαιπωρεί τους ευάλωτους πληθυσμούς και ειδικά τους ΧΕΝ μπλέκοντάς τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είναι ένα αποτυχημένο σύστημα. Το Υπουργείο οφείλει να προτεραιοποιήσει τις ανάγκες των ανθρώπων, το σεβασμό των δικαιωμάτων τους και τη δημόσια υγεία”.
Ο Πρόεδρος της Θετικής Φωνής, Νίκος Δέδες, παρουσίασε πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου (ECDC) στα οποία φαίνεται ότι αν αναλυθεί η πορεία των σταθερών διαγνώσεων στην Ευρώπη, υπάρχουν πληθυσμοί που είναι πιο ευάλωτοι στην επιδημία. Ένας από τους πιο σημαντικούς είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες. “Το ποσοστό των θετικών διαγνωσμένων που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή στην Ελλάδα μπορεί να είναι μεγαλύτερο καθώς έχει επιστημονικά αποδειχθεί ότι όσοι τηρούν την αγωγή είναι ελάχιστα μεταδοτικοί”, τόνισε παράλληλα.
Χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Υγείας, κα Κατερίνα Παπακώστα, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κος Μιχάλης Κατρίνης, ο υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, κος Γεράσιμος Παπαναστασάτος, η υπεύθυνη του γραφείου HIV λοίμωξης, κα Δήμητρα Παρασκευά, η εκπρόσωπος του 18ΑΝΩ, κα Κατερίνα Σαρρημιχάλη, η πρώην υπεύθυνη του γραφείου HIV λοίμωξης του Υπουργείου Υγείας, κα Χριστίνα Παναγιωτίδη.
Τονίζεται η δέσμευση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ για την λειτουργία του προγράμματος υποκατάστασης στις φυλακές Κορυδαλλού την ερχόμενη Δευτέρα και η κατάργηση της λίστας αναμονής για χορήγηση υποκατάστασης στην Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Σχετικά με την υγειονομική διάταξη 39α, ενώ υπογραμμίστηκε από όλους σχεδόν τους εκπροσώπους των φορέων και των ΜΚΟ η ανάγκη κατάργησής της, δεν υπήρξε καμία σαφή δέσμευση από το Υπουργείο Υγείας.
Πηγή: medlabgr.blogspot.com