Βασικό συστατικό του αντισυλληπτικού είναι μια φυτική ουσία από ενδημικό φυτό της χώρας και σύμφωνα με τους ερευνητές επιτρέπει στον άνδρα να παράγει σπέρμα που δεν γονιμοποιεί το γυναικείο ωάριο.
Το φυτό ονομάζεται Justicia gendarussa. Πρόκειται για ένα θαμνοειδές φυτό που ευδοκιμεί επίσης στην Ινδία.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, ο καθηγητής Bambang Prajogo από το Πανεπιστήμιο Airlangga της Ινδονησίας ξεκίνησε να μελετά τις ιδιότητες του φυτού και να σχεδιάζει το χάπι το 1985.
Έπειτα από 30 χρόνια εντατικών ερευνών, απομόνωσε το ενεργό συστατικό του φυτού και το χρησιμοποίησε για την παρασκευή του αντισυλληπτικού. Πραγματοποίησε επίσης κλινικές δοκιμές ώστε να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του.
Ο ερευνητής υποστηρίζει ότι το ενεργό συστατικό του φυτού διαταράσσει τη λειτουργία τριών βασικών ενζύμων του σπέρματος, με αποτέλεσμα να τα αποδυναμώνει και το σπερματοζωάριο να μην μπορεί να εισχωρήσει στο ωάριο και να το γονιμοποιήσει. Το συστατικό δεν επηρεάζει την ποιότητα ή την ποσότητα του σπέρματος, καθώς επιδρά μόνο στα συγκεκριμένα ένζυμα.
Επί του παρόντος, ο Prajogo εξετάζει ποια θα πρέπει να είναι η ακριβής δοσολογία του αντισυλληπτικού. Οι κλινικές δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα (το μεγαλύτερο δείγμα ήταν 350 άνδρες) δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό έως και 99%.
Η γονιμότητα των ανδρών δεν επηρεάστηκε από το χάπι και «επανήλθε» μετά από ένα μήνα. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες πήραν βάρος όταν λάμβαναν το χάπι. Σε έναν από τους άνδρες εντοπίστηκε αύξηση στα επίπεδα δύο ενζύμων που υποδεικνύουν πιθανώς δυσλειτουργία στο συκώτι ή την καρδιά, όμως παραμένει άγνωστο εάν αυτό ήταν αποτέλεσμα του αντισυλληπτικού ή άλλου υποκείμενου προβλήματος υγείας.
Οι ρυθμιστικές Αρχές της Ινδονησίας ζητούν να πραγματοποιηθούν εκτενέστερες δοκιμές προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του αντισυλληπτικού. Ένα τέτοιο βήμα είναι απαραίτητο προκειμένου να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει το χάπι σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Leave a Comment