Τώρα που ο καιρός ψυχραίνει ένα ζεστό ρόφημα το ζητάμε, το έχουμε ανάγκη να μας χαλαρώσει και να μας ζεστάνει (εκτός και εντός μας). Αν τώρα αυτό το ρόφημα είναι αρωματικό, εύγευστο και παράλληλα έχει και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες ακόμα καλύτερα. Μην πίνουμε μόνο για να πίνουμε, όπως συμβαίνει με τον καφέ.
Δοκιμάζοντας από εδώ και από εκεί, κατέληξα στο ρόφημα με κουρκουμά ή αλλιώς κιτρινόριζα. Τον κουρκουμά σαν μπαχαρικό τον έχω χρησιμοποιήσει στα μαγειρέματά μου. Σε σούπες, σε όσπρια, σε ρυζάκι που δίνει και καταπληκτικό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και φυσικά με κρέας σε συνταγή με κάρυ, μιας και είναι από τα βασικά συστατικά του. Θυμάστε πως το Πάσχα τον χρησιμοποιήσαμε για να βάψουμε τα αυγά μας κίτρινα.
Σαν ρόφημα τώρα τελευταία ανακάλυψα τα πολλά του χαρίσματα. Όταν λέω πολλά δεν υπερβάλω, είναι πραγματικά ένας θησαυρός της φύσης. Η σκόνη του κουρκουμά που μπορούμε να βρούμε στα καταστήματα, προέρχεται από μια αυτοφυή ρίζα με καταγωγή την Ινδία (τη βλέπετε στη φωτογραφία). Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την πιπερόριζα (τζίντζερ), άλλο θαυματουργό και αυτό, με πρωταγωνιστικούς ρόλους και τα δύο στις κουζίνες των χωρών της Άπω Ανατολής. Τον τελευταίο καιρό για καλή μου τύχη βρίσκω στην αγορά της πόλης φρέσκια ρίζα κουρκουμά. Δύσκολο αλλά ψάξτε το. Άλλη γεύση και άρωμα. Απλά προσέξτε γιατί βάφει με το που θα ακουμπήσει κάπου τα πάντα κίτρινα.
Τι να πρωτοπώ για τον κουρκουμά και ειδικά για την κουρκουμίνη, (διαβάστε σχετικά στο medlabnews.gr) το βασικό του συστατικό στο οποίο αποδίδονται όλα τα καλά. Εν συντομία έχει ιδιότητες: αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ενισχύει το ανοσοποιητικό, αντικαρκινικές, αντισκληρωτικές (για τις αρτηρίες μας), και αντιθρωμβωτικές. Φυσικό αντισηπτικό και αντιβακτηριδιακό, κρατά τις μολύνσεις μακρυά από κοψίματα, καψίματα και βοηθά στην επούλωση των πληγών στο δέρμα. Φυσικό αποτοξινωτικό και προστατευτικό για το συκώτι. Αν θέλετε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας ώστε να αντιμετωπίσετε τις ιώσεις που έρχονται, συμβάλει και σε αυτό. Βοηθά στο μεταβολισμό του λίπους (άρα και στον έλεγχο του βάρους μας) και στην πέψη των πρωτεϊνών από τον οργανισμό. Αν έχετε στομαχικές ενοχλήσεις και εκεί θα σας κάνει καλό. Μπορεί επίσης να εμποδίσει την εξέλιξη νόσων, όπως το Αλτσχάιμερ (κρατά το μυαλουδάκι μας σε εγρήγορση). Προσφέρει ακόμα στον οργανισμό μας σίδηρο και μαγνήσιο. Τόσα και άλλα τόσα, καλά και ωραία μόνο με λίγο κουρκουμά.
Η συνταγή για το ρόφημα εννοείται απλή. Προτιμώ να το φτιάχνω με βάση το αμυγδαλόγαλα, ή γάλα βιολογικό κατσικίσιο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ως βάση το νερό, όπως τα αφεψήματα. Απλά για να αρχή, βοηθά το γάλα. Αν πάλι έχετε συνηθίσει ή σας αρέσουν οι ζεστές, γήινες γεύσεις και τα αρώματα των μπαχαρικών, φτιάξτε το με νερό. το πίνω βραδινές ώρες, που έχω ανάγκη και εγώ και το πεπτικό μου σύστημα. Όπως σε όλα τα ροφήματα μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να προσθέσετε και άλλα μπαχαρικά ή να προσαρμόσετε τη βασική συνταγή στα δικά σας γούστα.
Καλή χαλάρωση για το Σαββατοκύριακο. Όλοι τη χρειαζόμαστε νομίζω…
ρόφημα θεραπευτικό με κουρκουμά

υλικά (για δύο)

  • αμυγδαλόγαλα ή γάλα καρύδας ή γάλα βιολογικό ή νερό
2 φλυτζάνια
  • μέλι
1 κουταλιά
  • κουρκουμά σε σκόνη
1 κουταλάκι
  • κανέλα ξυλάκι ή σε τριμμένη
1 ξυλάκι ή 1 κουταλάκι τριμμένη
 *προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε 
  • τζίντζερ τριμμένο φρέσκο ή σε σκόνη
μια πρέζα
  • λάδι καρύδας
1 κουταλιά
  • εκχύλισμα βανίλιας ή φυσική βανίλια σε σκόνη
½ κουταλάκι ή μια μικρή πρέζα
  • κόκκους μαύρο πιπέρι *
2 -3
  • καρδάμωμο
2 -3 σποράκια
  • μοσχοκάρυδο ή τριμμένο γαρύφαλο
μια πρέζα

εκτέλεση

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε. Θέλουμε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Σουρώνουμε το ρόφημά μας (ειδικά αν έχουμε προσθέσει ξύλο κανέλας, τζίντζερ ή κόκκους πιπέρι). Μπορείτε αντί για μέλι να χρησιμοποιήσετε για γλυκαντικό στέβια.
*βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση της κουρουμίνης από τον οργανισμό.