Μάλιστα αυτό το συμπέρασμα φαίνεται πως δεν συνδέεται κατ’ ανάγκην με τη γνωστή σχέση της κατανάλωσης αλατιού και της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι επίσης μια συνήθης αιτία συχνών πονοκεφάλων.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 390 συμμετεχόντων τους οποίους χώρισαν σε δύο διατροφικά γκρουπ. Στον 1ο γκρουπ, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα. Στο 2ο γκρουπ, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια τυπική διατροφή στα πρότυπα των κρατών της Δύσης, με τροφές που κατά κανόνα περιέχουν αρκετό αλάτι.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (περίπου 8 γραμμάρια νατρίου ανά ημέρα) είχαν πάνω από 30% περισσότερους πονοκεφάλους από εκείνους που κατανάλωναν τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (περίπου 4 γραμμάρια ανά ημέρα).
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Lawrence Appel, υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η μείωση της κατανάλωσης αλατιού, μπορεί να μειώσει αισθητά τη συχνότητα πονοκεφάλων. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του επισημαίνουν επίσης ότι “απαιτούνται συμπληρωματικές μελέτες για να αναπαράγουν αυτά τα αποτελέσματα”
Leave a Comment