Μερικοί παράγοντες κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη, όπως η παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό, είναι γνωστοί και επιστημονικά αποδεδειγμένοι. Αλλά μια νέα έρευνα από το ινστιτούτο Gustave Roussy στη Γαλλία, έρχεται να βάλει ακόμα μια παράμετρο στο συγκεκριμένο θέμα: τον τύπο αίματος του καθενός.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Guy Fagherazzi και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 82.104 γυναίκες που είχαν λάβει μέρος σε μεγάλη εθνική έρευνα που έγινε τη διετία 1995-1997. Παρακολουθώντας την πορεία της υγείας τους τα επόμενα χρόνια, οι ερευνητές βρήκαν 3.553 γυναίκες που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 μέχρι και το 2008.
Διαπίστωσαν ότι:
-Οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τις γυναίκες με ομάδα αίματος Ο
-Οι γυναίκες με ομάδα αίματος Β είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ασθένεια.
-Οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 από εκείνες με ομάδα αίματος Ο, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.
-Οι γυναίκες που είχαν ομάδα αίματος B+ ήταν 35% πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 από εκείνες με ομάδα αίματος Ο-.
-Οι γυναίκες με ομάδα αίματος ΑΒ+ είχαν 26% υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
-Εκείνες με ομάδα αίματος Α- είχαν 22% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας
-Οι γυναίκες με ομάδα αίματος Α+ είχαν κατά 17% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε τον κίνδυνο των γυναικών για διαβήτη βάσει του παράγοντα Rhesus, την παρουσία δηλαδή Rhesus αντιγόνων στο αίμα. Ωστόσο, βρήκαν ότι δεν υπήρχε διαφορά στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μεταξύ εκείνων που είχαν Rhesus θετικό (R+) και εκείνων που είχαν Rhesus αρνητικό (R-).
Κάθε πιθανός συνδυασμός (ομάδας αίματος) συγκρίθηκε με την ομάδα αίματος Ο αρνητικό (Ο-), καθώς αυτή έχει χαρακτηριστεί ως μια καθολική ομάδα αίματος.
Στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetologia, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος και του κινδύνου διαβήτη, με τις συμμετέχουσες με τον τύπο αίματος O να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα των ομάδων αίματος θα πρέπει να διερευνηθούν σε μελλοντικές κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με το διαβήτη. Περαιτέρω παθοφυσιολογικές έρευνες είναι επίσης αναγκαίες για να καθοριστεί το γιατί τα άτομα με ομάδα αίματος Ο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Πηγή: onmed.gr