Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι μια υποκατηγορία ακόρεστων λιπαρών οξέων – των λεγόμενων «καλών» λιπαρών που όχι μόνο δεν βλάπτουν αλλά θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για την καλή υγεία του οργανισμού.
Λιπαρά; Μακριά! Αρκετά με μια 30ετία πλύσης εγκεφάλου από τα media για τη δαιμονοποίηση των λιπαρών ώστε να θυσαυρίζουν εταιρίες τροφίμων με το λανσάρισμα των fat-free προϊόντων τους. Ο συγκεκριμένος μύθος αποτελεί ίσως το πιο δυνατό προπύργιο της σημερινής δυτικής διατροφικής κουλτούρας που γέννησε και ανέθρεψε στρατιές διατροφολόγων – παπαγάλων και αμέτρητες μεροληπτικές μελέτες που ευτυχώς στις ημέρες μας καταρρίπτονται όπως και τα βαρύγδουπα βιογραφικά των διατροφικών lifestyle gurus.
Είναι τόσο καλά;
Όχι μόνο καλά, αλλά αναγκαία. Το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται περίπου το 30% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης σε θερμίδες να αποτελείται από λιπαρά. Τα λιπαρά είναι ένα από 3 μακροθρεπτικά συστατικά και ο κύριος σκοπός τους είναι να παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα του σώματος, να βοηθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να βελτιώνουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού κλπ. Τα ακόρεστα λιπαρά, όπως τα Ωμέγα-3 συνεισφέρουν επίσης και σε άλλες ωφέλιμες λειτουργίες για το σώμα όπως η ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας, ρύθμιση του μεταβολισμού, βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου κλπ.