Επιμέλεια Αγγελική Μήλιου, βιολόγος, medlabnews.gr
Σήμερα, έπειτα από εκτεταμένες μελέτες και έρευνες, είμαστε σε θέση να συσχετίζουμε την αλληλεπίδραση της διατροφής με τα διάφoρα στάδια εμφάνισης του καρκίνου.
Η αιτιολογία της εμφάνισης καρκίνου εμπεριέχει τόσο γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες, όσο και περιβαλλοντικούς, ενώ αδιαμφισβήτητη θεωρείται και η επιρροή του τρόπου ζωής που διάγει, κανείς.
Πάντα, όμως, τόσο στην πρόληψη, όσο και στη θεραπεία και την ανάρρωση, η διατροφή παίζει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους, καθώς μπορεί να δράσει κατά των ελευθέρων ριζών, να διορθώσει τις βλάβες στους ιστούς και να βοηθήσει στην αποτροπή μιας ενδεχόμενης μετάστασης.
Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Έρευνας κατά του Καρκίνου και το Παγκόσμιο Κέντρο Ερευνών κατά του Καρκίνου, οι τροφές φυτικής προέλευσης έχουν προστατευτική δράση απέναντι σε πλήθος καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του οισοφαγικού, του καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του προστάτη. Οι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν ότι το άτομο που πάσχει από καρκίνο θα πρέπει να επικεντρωθεί σε υγιεινές τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και θερμίδες, έτσι ώστε να τονώνεται ενεργειακά και να δυναμώνει το ανοσοποιητικό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ειδικά κατά τη θεραπεία και την ανάρρωση.