Αποτελούν πηγές «καλών» λιπαρών
Οι ξηροί καρποί έχουν και επιστημονικά κατοχυρώσει το χαρακτήρα των καρδιοπροστατευτικών συστατικών.
Για το λόγο αυτό και οι περισσότεροι διεθνείς φορείς του χώρου της διατροφής και της υγείας, συστήνουν την κατανάλωση μιας χούφτας ανάλατων ξηρών καρπών ημερησίως, για τη θωράκιση της καρδιάς και των αγγείων μας.
Το γεγονός αυτό οφείλεται καταρχήν στο ότι αποτελούν πολύ καλές πηγές «καλών» λιπαρών και υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών. Ειδικότερα περιλαμβάνουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν ευεργετικό ρόλο στα λιπίδια και τη χοληστερόλη του αίματος.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά έχει φανεί ότι ελαττώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη, ενώ τα μονοακόρεστα, πέρα από τη μείωση της LDL, πιθανόν αυξάνουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης, που έχει προστατευτική δράση για την καρδιά μας. Επίσης, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι στα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή.
Τα αμύγδαλα και τα καρύδια είναι στην κορυφή της λίστας των υγιεινών για την καρδιά ξηρών καρπών, καθώς «σφύζουν» από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και μαγνήσιο.
Πηγή: neadiatrofis.gr