Το σκόρδο διακρίνεται για τη χαρακτηριστική γεύση και άρωμα που μπορεί να προσδίδει στο φαγητό και γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί αγαπημένο καρύκευμα πολλών μαγείρων και ατόμων που ασχολούνται με τη μαγειρική.
Παράλληλα, από διατροφική άποψη ο μοναδικός συνδυασμός φλαβονοειδών και θειούχων θρεπτικών συστατικών το καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμο για την ανθρώπινη υγεία.
Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα πρόσφατων μελετών που υποστηρίζουν ότι το σκόρδο μπορεί να βελτιώνει το μεταβολισμό του σιδήρου. Ο σίδηρος αποθηκεύεται εντός του κυττάρου και για να μετακινηθεί έξω από το κύτταρο και να επιστρέψει και πάλι πίσω στην κυκλοφορία περνά μέσα από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται φερροπορτίνη. Ουσιαστικά, η φερροπορτίνη λειτουργεί ως μια δίοδος για την έξοδο του σιδήρου από το κύτταρο.
Το σκόρδο λοιπόν φαίνεται ότι μπορεί να αυξάνει τα επίπεδα φερροπορτίνης στην κυτταρική μεμβράνη του κυττάρου με αποτέλεσμα να μπορεί να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα του σιδήρου στην κυκλοφορία.
Επίσης, το σκόρδο φαίνεται να διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές, αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Επομένως, ας προσθέσουμε λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο σκόρδο ή πάστα αυτού στα πιάτα μας και είναι πιθανό να έχουμε και ένα πρόσθετο όφελος πέρα από το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση του.
Πηγή: neadiatrofis.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment