Το κρεμμύδι (‘Αλλιο το κρόμμυο’) έρχεται από την Ασία και είναι γνωστό χιλιάδες χρόνια.
Τρώγεται ωμό ενώ αποτελεί εξαιρετικό γευστικό πρόσθετο για πλήθος συνταγών διεθνών και ελληνικών.
Τα κρεμμύδια δεν περιέχουν πολλές θερμίδες και λόγω της ποσότητας με την οποία βρίσκονται στο πιάτο μας, δεν πρέπει να λογαριάζονται όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία. Πρέπει όμως να λογαριάζονται όσον αφορά τη θρεπτική τους αξία. Αποτελούν πηγή πολυάριθμων φυτοχημικών ουσιών. Περιέχουν σε υψηλή ποσότητα κουερσετίνη (την οποία τη βρίσκουμε επίσης στο τσάι, τα μήλα κα), ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό. Η κουερσετίνη εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες (προϊόν ‘γήρανσης’), εμποδίζει την οξείδωση της LDL (υπεύθυνη για αθηρωμάτωση), δρα προστατευτικά για τη βιταμίνη Ε (άλλο ένα αντιοξειδωτικό!).
Όμως τα οφέλη δε σταματάνε στην κουερσετίνη. Τα κρεμμύδια φαίνεται να αποτελούν αναδραστικό παράγοντα όσον αφορά τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, επομένως προλαμβάνουν από καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το κρεμμύδι μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι δρα αποθαρρυντικά όσον αφορά την ανάπτυξη έλκους στομάχου.
Περιέχει δισουλφίδια και τρισουλφίδια που είναι υπεύθυνα, εκτός από τη χαρακτηριστική οσμή, για τις ισχυρές αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι θειούχες ενώσεις του κρεμμυδιού βελτιώνουν την ανοχή της γλυκόζης αίματος και μειώνουν το σάκχαρο νηστείας.
Πάντως όσοι παρουσιάζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, καλό είναι να αποφεύγουν το κρεμμύδι.