Οι πρώτοι δύο παράγοντες που ενισχύουν τη καλή λειτουργία της καρδιάς δεν είναι άλλη από την τακτική σωματική άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή, κορωνίδα της οποίας έχει αποδειχτεί πως είναι η Μεσογειακή Δίαιτα . «Ο ρόλος της άσκησης είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, καθώς αυξάνουν οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζονται με τον περιορισμό της φυσικής δραστηριότητας» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή τη διοργάνωση του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου Κλινικής Καρδιολογίας από 23 έως 25 Απριλίου, ο καθηγητής – διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας.
Και συνέχισε: «Επιπλέον η υγιεινή διατροφή αλλά και η άσκηση φαίνεται ότι όχι μόνο προλαμβάνουν τα καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά βοηθούν και στην αποκατάσταση μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο».
Πέραν όμως, από τις καλές συνήθειες που χαρίζουν χρόνια ζωής, ψηλά στη λίστα των συμμάχων της πρόληψης παραμένει και η ασπιρίνη. Όπως υπογράμμισε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου της Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» κ. Ευάγγελος Παπαστεριάδης, έχει αποδειχτεί πως η ασπιρίνη μειώνει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου στους άντρες.
Η δράση της ωστόσο δεν είναι η ίδια και για τις γυναίκες (!), αφού η προληπτική της αξία για το θηλυκό γένος αφορά κυρίως στα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Πάντως, σε γενικές γραμμές και αφού ληφθούν υπόψιν συγκεκριμένοι παράγοντες που αυξάνουν το κίνδυνο όπως είναι η ηλικία, το σωματικό βάρος, η υπέρταση, και το κάπνισμα ο κανόνας των ειδικών έχει ως εξής: «η ασπιρίνη στις γυναίκες είναι πιο αποτελεσματική σε ηλικίες άνω των 60 ετών, λόγω απώλειας των οιστρογόνων ορμονών».Μάλιστα, μετά τα 60 που ο κίνδυνος του εμφράγματος είναι περίπου 8% η ασπιρίνη ωφελεί και τη γυναικεία καρδιά!
Στη πρώτη σειρά των «όπλων» που χρησιμοποιούν οι καρδιολόγοι στη μάχη της πρόληψης είναι και οι στατίνες, καθώς οι ενδείξεις για τη θετική τους δράση σε ότι αφορά τα καρδιαγγειακά νοσήματα ισχυροποιούνται ολοένα και περισσότερο. Και αυτό γιατί όπως φαίνεται, η οικογένεια των φαρμάκων αυτών έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη κακή χοληστερόλη (LDL) και να αυξάνουν τη καλή (HDL).
Αυτός είναι και ο λόγος που ο καρδιολόγος – πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Πρόληψης Στεφανιαίας Νόσου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Δημήτρης Ρίχτερ, επισήμανε πως «ίσως πρέπει να ξεκινάμε τη θεραπεία με στατίνη νωρίς ηλικιακά στα άτομα που τη χρειάζονται, διότι αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων στην Ελλάδα – κάτι στο οποίο ελπίζουμε ως καρδιολόγοι, αλλά δυστυχώς δε βλέπουμε στη πράξη».
Πηγή: tanea.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment