Για πρώτη φορά Κύπριοι ασθενείς θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα γονιδιακής θεραπείας της θαλασσαιμίας, το οποίο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει εντός του 2014 στο Ινστιτούτο H.S. Raffaele, στο Μιλάνο της Ιταλίας. Για αυτόν τον λόγο θα βρίσκεται στην Κύπρο, για επαφές και ενημέρωση τόσο των ασθενών όσο για των εμπλεκόμενων επιστημόνων, την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, η υπεύθυνη του προγράμματος Γονιδιακής Θεραπείας στην Ιταλία, δρ Guliana Ferrari.
Η δρ Ferrari θα είναι η κύρια ομιλήτρια στην Ημερίδα «Ο Καταρτισμένος Ασθενής», που πραγματοποιείται στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Θαλασσαιμίας, από τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο.
Η διακεκριμένη επιστήμονας θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις για την πρόοδο στο θέμα της Γονιδιακής Θεραπείας και θα εξηγήσει τα κριτήρια επιλογής εθελοντών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Η Ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, στη Λευκωσία, τελεί υπό την αιγίδα του Έντιμου Υπουργού Υγείας Δρα Φίλιππου Πατσαλή και διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής.
Γονιδιακή «απαλλαγή» από τη μεσογειακή αναιμία
Ελπίδες γεννά η γονιδιακή θεραπεία για την οριστική αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας. Η θεραπεία αυτή συνίσταται στη λήψη κυττάρων αίματος από τον ίδιο τον ασθενή και στην επεξεργασία τους στο εργαστήριο. Οι ειδικοί λαμβάνουν βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών του ασθενούς τα οποία και υποβάλουν σε ειδική επεξεργασία «επιδιόρθωσης» στο εργαστήριο με εισαγωγή ενός κατάλληλου γονιδίου. Στη συνέχεια τα κύτταρα επανεγχύνονται στον οργανισμό του ασθενούς και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της θεραπείας είναι ότι ο ασθενής δεν έχει πλέον καμία ανάγκη για μεταγγίσεις, ενώ ζει μια φυσιολογική ζωή και εργάζεται.
Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση άλλων νοσημάτων. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται για τη μεσογειακή αναιμία.
Ο όρος «θαλασσαιμία» αφορά μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα των μεσογειακών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και της Νότιας Ασίας και της Αφρικής. Κάθε χρόνο γεννιόνται 300.000 παιδιά με αυτή τη βαριά μορφή αναιμίας.