Μπορεί τελικά το οδοντικό νήμα να προστατεύσει την υγεία των δοντιών; Αν κοιτάξει κανείς καλύτερα τα υπάρχοντα στοιχεία, η απάντηση δεν είναι και τόσο προφανής, αναφέρει δημοσίευμα του BBC.
Κάθε φορά που κάθεστε στην καρέκλα του οδοντιάτρου, το πιο πιθανό είναι να σας ρωτήσει πόσο συχνά χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Οι ειδικοί συνιστούν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και φυσικά, να μην ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε και το οδοντικό νήμα.
Ποια όμως είναι τα οφέλη που προσφέρει στη στοματική μας υγιεινή;
Το οδοντικό νήμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μειώνει τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών και των ούλων, εμποδίζοντας τη συσσώρευση πλάκας.
Η πλάκα είναι στην ουσία μια «κολλητική ταινία» από βακτήρια, που τρέφονται από τους υδατάνθρακες που τρώμε.
Αν «ευδοκιμήσουν» αρχίζουν να σπάνε την επιφάνεια των δοντιών, οδηγώντας σε επώδυνες κοιλότητες που χρειάζονται «σφράγισμα», ή ακόμη και στην αφαίρεση του δοντιού, εάν η φθορά είναι πολύ προχωρημένη.
Η πλάκα ξεκινά να σχηματίζεται αμέσως μόλις αφαιρεθεί και αν δεν αφαιρεθεί μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα, κατά την οποία τα ούλα μολύνονται και ματώνουν πολύ εύκολα.
Σύμφωνα με μια έρευνα που διήρκεσε 26 χρόνια και έγινε στη Νορβηγία, τα δόντια που περιβάλλονταν από μολυσμένα ούλα είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να πέσουν, σε σχέση με τα υγιή ούλα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι μια οδοντόβουρτσα δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα αυτό, καθώς επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να φτάσει σε συγκεκριμένες περιοχές ανάμεσα στα δόντια.
Και κάπου εκεί μπαίνει το οδοντικό νήμα.
Την ιδέα για την κατασκευή του είχε το 1815 ένας οδοντίατρος από τη Νέα Ορλεάνη: ο Levi Spear Parmly.
Ο ίδιος συνιστούσε τότε τη χρήση νήματος από μετάξι για τον καθαρισμό των δοντιών.
Ωστόσο, το οδοντικό νήμα δεν αποτελεί μόνο προνόμιο των ανθρώπων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, οι μακάκοι στο βουδιστικό ναό Prang Sam Yot της Ταϊλάνδης παίρνουν ανθρώπινες τρίχες και αφού τις τυλίξουν στα δάχτυλά τους, προσπαθούν να φτάσουν στα πιο δυσπρόσιτα σημεία του στόματός τους.
Μια έρευνα έχει δείξει ότι η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί να μειώσει τη φθορά στα παιδικά δόντια, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν είναι τα ίδια στους ενήλικες.
Όπως αναφέρει μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο Cochrane Collaboration το 2012, η οποία συγκέντρωσε και ανέλυσε τα αποτελέσματα 12 ξεχωριστών ερευνών, υπάρχει μια πιθανή μικρή μείωση της πλάκας, ωστόσο τα αποτελέσματα της χρήσης οδοντικού νήματος αξιολογήθηκαν ως αδύναμα και αναξιόπιστα.
Αντίστοιχες έρευνες που έχουν γίνει για τη σχέση της χρήσης οδοντικού νήματος και ουλίτιδας, δείχνουν ότι η μείωση του κινδύνου φθοράς των δοντιών είναι μόλις 8%.
Όσοι πάντως είστε ένθερμοι υποστηρικτές της χρήσης οδοντικού νήματος, φροντίστε τουλάχιστον να απευθυνθείτε στον οδοντογιατρό σας για να σας υποδείξει το σωστό τρόπο για να το κάνετε.
newsbeast.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment