Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014 – Στην ανακοίνωση του 2ου Διαγωνισμού Καινοτομίας στην Υγεία «ΣΦΕΕ Innovation Project 2.0» προχώρησε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σε συνεργασία με τον οργανισμό Industry Disruptors – Game Changers (ID-GC) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστου Βασιλάκου. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η πρωτοβουλία αυτή απέδειξε περίτρανα, σε ένα δυσχερές περιβάλλον για την χώρα μας, ότι οι ταλαντούχοι επιστήμονες μας μπορούν να κάνουν νέες επιχειρήσεις και startups, καθώς και να εφαρμόσουν τις νέες ιδέες τους. Η χώρα αυτή σέβεται την καινοτομία και θέλει να την προβάλει ως καλό παράδειγμα, ενώ πιστεύουμε ακράδαντα ότι το μεγάλο κεφάλαιο αυτού του τόπου είναι οι ιδιαίτερες ικανότητες των ανθρώπων του. Το όραμα πρέπει να είναι η αξιοποίηση των ικανοτήτων που έχουμε σαν ανθρώπινο δυναμικό για να καταστήσουμε την χώρα μας πρωταγωνίστρια των εξελίξεων, στον κόσμο που γεννιέται.»
Από την πλευρά του ο Δρ. Χρήστος Βασιλάκος επεσήμανε ότι «έχει τεθεί ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος για τις δαπάνες Ε&Τ, έτσι ώστε να φτάσουν στο 1,2% του ΑΕΠ έως το 2020, με απαραίτητη προϋπόθεση για την εκπλήρωση του στόχου αυτού την αύξηση της ζήτησης και των επενδύσεων για έρευνα από τις επιχειρήσεις». Παράλληλα, ανέφερε ότι «εκτός από το στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάδειξη προτεραιοτήτων έρευνας και τεχνολογίας, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς, έχει ολοκληρωθεί και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, το οποίο θα διαμορφώσει τις απαραίτητες συνθήκες για ένα φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναπτυχθούν συνέργειες και θα αναδειχθούν οι καινοτόμες ιδέες».
Μέσω του διαγωνισμού ΣΦΕΕ InnovationProject, o Σύνδεσμος επιδιώκει, την ανάπτυξη πολιτικών διασύνδεσης μεταξύ ερευνητικών φορέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των φαρμακευτικών επιχειρήσεων μελών του, την ενίσχυση του ρόλου της καινοτομίας και της υπεραξίας της φαρμακευτικής καινοτομίας, την ανάδειξη του κλάδου της υγείας/φαρμάκου ως πεδίο ευκαιριών για την υλοποίηση του «νέου αναπτυξιακού μοντέλου» της χώρας μας,με απώτερο στόχο τη δημιουργία μελλοντικής υπεραξίας για τον κλάδο, την Ελλάδα και τους πολίτες της.
Η ανταπόκριση του επιστημονικού κόσμου κατά τη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης, η μεγάλη συμμετοχή, η άρτια διαδικασία αξιολόγησης, η πρωτότυπη τελετή ανάδειξης και βράβευσης των νικητών αλλά κυρίως οι εξαιρετικές προτάσεις που υποβλήθηκαν (143 στο σύνολο) καθώς και η ανάγκη για συνεχή επιβράβευση της καινοτομίας στην υγεία σε μια εποχή που αναδεικνύεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του κλάδου για την ανάπτυξη της χώρας και την έξοδο από την κρίση, οδήγησαν στην απόφαση θεσμοθέτησης του διαγωνισμού και διοργάνωσης του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και στο σχεδιασμό περαιτέρω δράσεων για την ενίσχυση των νέων και ταλαντούχων επιστημόνων.
Μέρος των δράσεων αποτελεί και η σημερινή εκδήλωση, ΣΦΕΕ InnovationProjectDay, στο πλαίσιο της οποίας 21 startups που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό ΣΦΕΕ InnovationProject, αλλά και startups από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν one–to–one συναντήσεις με 10 επενδυτές και VentureCapitalFunds και εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, προκειμένου να παρουσιάσουν τις ιδέες τους με στόχο μελλοντικές συνεργασίες.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής Υπεύθυνης Ανάπτυξης και Δραστηριοποίησης του Συνδέσμου, αλλά και της στρατηγικής για την Ανάπτυξη της φαρμακοβιομηχανίας, της οποίας μέρος είναι και ο διαγωνισμός ΣΦΕΕ InnovationProject, ο ΣΦΕΕ προχωρά φέτος:
- στη διεξαγωγήroadshow σε 5 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Κρήτη και Πάτρα) προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας ώστε να παρουσιάσει τις ευκαιρίες που προσφέρει ο διαγωνισμός αλλά και να διερευνήσει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των εταιριών του κλάδου και του ερευνητικού κόσμου,
- στη διοργάνωση workshopsγύρω από θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας στο χώρο της υγείας, τη σημασία της καινοτομίας και τη στήριξη των νέων ερευνητών καθώς και την ενίσχυση της σύμπραξης με τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια.
Ξεκινώντας λοιπόν από τη σημερινή εκδήλωση, εγκαινιάζει το δημόσιο διάλογο με μια ανοιχτή συζήτηση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης με θέμα τον «Ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Στο πάνελ συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστος Βασιλάκος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και Συντονιστής Θεμάτων Καινοτομίας του ΥΠΑΝ, κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, ο Καθηγητής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Αθηνών και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Γεώργιος Κόλλιας, ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Pharmathen, κ. Βασίλειος Κάτσος καθώς και ο κ. Κώστας Μπαμπαλής, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του ΣΦΕΕ και Δ/ντης Ανάπτυξης της εταιρίας ProtonPharma. Στη συζήτηση συμμετείχε και η νικήτρια του 1ου διαγωνισμού SFEEInnovationProject, μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΙΒΕΑΑ και CeOτου Miroculus κα Φαίη Χριστοδούλου.
Στην Ελλάδα η σύνδεση της οικονομίας με την καινοτομία θεωρείται όχι άδικα μια από τις σημαντικές ελλείψεις και τροχοπέδη, τόσο για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού όσο και του ερευνητικού κόσμου. Αντίθετα με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, η αναζήτηση ενός μοντέλου ανάπτυξης με επίκεντρο τη γνώση, την καινοτομία και την έρευνα, απουσιάζει από το δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Κωνσταντίνος Φρουζής: «Υπό αυτή την έννοια πρωτοβουλίες όπως ο σημερινός διάλογος για το ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το ΣΦΕΕ Innovation Project, αλλά και η παρουσίαση της ερευνητικής δουλειάς των υποψηφίων στο σημερινό speed dating με επενδυτές και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέλη του ΣΦΕΕ, προάγουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και της ερευνητικής κοινότητας. Αποτελούν πρωτοβουλίες ενθάρρυνσης και υποστήριξης της νέας επιχειρηματικότητας και έχουν πολλαπλασιαστική αξία που υπερβαίνει την προώθηση νέων καινοτόμων ιδεών στο χώρο της υγείας. Η καινοτομία στον δικό μας κλάδο μπορεί να αποτελέσει οδηγό και παράδειγμα για μια στροφή επενδύσεων στην καινοτομία, σε όλους τους κλάδους».
Σε αυτή την προσπάθεια, ο ΣΦΕΕ δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο εταίρο από τον πιο εξωστρεφή και δυναμικό οργανισμό προώθησης καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, τους IndustryDisruptors – GameChangers. Όπως δήλωσε και ο Συν–ιδρυτής των ID– GC, Μιχάλης Στάγκος: «Μετά την επιτυχία που είχε ο διαγωνισμός και την ποιότητα των προτάσεων που κατατέθηκαν το 2013, συνεχίζουμε δυναμικά για δεύτερη συνεχή χρονιά αυτή τη σημαντική συνεργασία. Με αυτή τη σύμπραξη καταφέρνουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία και το διεθνές δίκτυο συνεργατών των ID-GC σε συνδυασμό με το κύρος, τη δύναμη και τη γνώση των εταιριών μελών του ΣΦΕΕ και των στελεχών τους στην μοναδική πρωτοβουλία που στηρίζει ενεργά την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας στο χώρο της Υγείας και τη διασύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την αγορά με στόχο την αξιοποίηση των εξαιρετικών ερευνητών που έχουμε στην Ελλάδα, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα δημιουργώντας μια σειρά διαγνωστικών εργαλείων, καινοτόμων προϊόντων, θεραπειών και νέων εταιριών».
Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματα του πάνελ, προκύπτει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει περαιτέρω αναπτυξιακά κίνητρα και να ενθαρρύνει την προώθηση Καινοτομικών Επενδύσεων που θα φέρουν αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας. Παράλληλα, θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα για την ενίσχυση του ερευνητικού ιστού και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας της χώρας, όπως:
- η ανάπτυξη πολιτικών διασύνδεσης ερευνητικών φορέων πανεπιστημίων και ιδιωτικού τομέα
- η δημιουργία/τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τη διασύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις και την κατοχύρωση/ εμπορευματοποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων του ερευνητικού κόσμου
- η ενίσχυση των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας των πανεπιστημίων μέσω της στελέχωσης με εξειδικευμένο προσωπικό και την αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού
- η βελτίωση των μεθόδων διανομής και διαχείρισης κονδυλίων με παράλληλη αποτίμηση και αξιολόγηση της χρήσης τους, με δείκτες
- η παροχή γραφειοκρατικών και οικονομικών διευκολύνσεων για όλο τον ερευνητικό ιστό (ΑΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα κλπ.)
- η δημιουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων ειδίκευσης στα πεδία biomedical, clinicalengineering, κλινικής έρευνας, φαρμακευτικής ιατρικής, φαρμακοτεχνολογίας και τέλος
- η αξιοποίηση και ανανέωση του υπάρχοντος ερευνητικού δυναμικού σε όλα τα ερευνητικά κέντρα για την αντιμετώπιση του braindrain.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Καθηγητής Γεώργιος Κόλλιας: «Η ανάπτυξη της οικονομίας και των κοινωνιών βασίζεται σήμερα σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή νέας επιστημονικής γνώσης. Η επιστημονική γνώση, η μετάφρασή της σε καινοτομία και κατ’ επέκταση η οικονομική ανάπτυξη, προϋποθέτουν τη διαμόρφωση “οικοσυστημάτων έρευνας και καινοτομίας” που – όπως και τα φυσικά οικοσυστήματα – αποτελούνται από αλληλένδετους οργανισμούς, παραγωγούς και καταναλωτές, δυναμική διαχείριση πόρων και αυτορυθμιστικούς μηχανισμούς, που εξελίσσονται σε βάθος χρόνου. Η δημιουργία τέτοιων οικοσυστημάτων στην Ελλάδα απαιτεί μία επιθετική πολιτική ολοκληρωμένης υποστήριξης και διαχείρισης όλων των επιπέδων της παραγωγικής αλυσίδας».