Τι αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ για την υγεία. «Μια σειρά από προκλήσεις πρέπει να ξεπεραστούν»

Μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν και στον χώρο της υγείας διαπιστώνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ενέκρινε την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ειδικότερα, στην έκθεση του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, καταγράφονται τα εξής: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει και το 2014 να υλοποιεί τη συνολική μεταρρύθμιση του τομέα της υγείας με στόχο τη σταθεροποίηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ ή και πιο κάτω από αυτό.

Τα μέτρα του προγράμματος αποσκοπούν στην επίτευξη εξοικονόμησης στην αγορά φαρμακευτικών προϊόντων για την επίτευξη του περιορισμού των δαπανών για φαρμακευτικά προϊόντα στα εξωτερικά ιατρεία σε 1% του ΑΕΠ ή περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014. Το σύνολο των δημοσίων δαπανών για τα φαρμακευτικά προϊόντα (σε εξωτερικά ιατρεία και κατά τη νοσηλεία) θα πρέπει να μην ξεπερνά το 1,3% του ΑΕΠ το 2014. Για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του συστήματος υγείας, τη βελτίωση της συνοχής της πολιτικής για την υγεία, τη μείωση του κατακερματισμού της αγοράς υπηρεσιών υγείας και τη μείωση του διοικητικού κόστους, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την αποτελεσματική συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών ταμείων υγείας, χωρίς εξαίρεση, στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και την παρακολούθηση της μεταφοράς του προσωπικού και των περιουσιακών στοιχείων.

Όσον αφορά τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών, προκειμένου να επιτευχθεί το 1% του ΑΕΠ το 2014, η κυβέρνηση πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της, και να αναπτύξει περαιτέρω το σύνολο των κινήτρων και υποχρεώσεων για όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων (συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών, χονδρεμπόρων, φαρμακείων, των γιατρών και των ασθενών). Επίσης, προωθεί την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων φάρμακα και την αποδοτική χρήση των φαρμάκων γενικότερα. Ως μέτρα έκτακτης ανάγκης για την επίτευξη των συνολικών στόχων, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μηχανισμό αυτόματης ανάκτησης (κάθε έξι μήνες) επί των παραγωγών φαρμακευτικών προϊόντων, που εγγυάται ότι η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη (προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ) δεν θα υπερβαίνει τους παραπάνω στόχους (Τα μέτρα αυτά θα είναι συνεχή και μέσα στο 2015). Το ανώτατο όριο clawback έχει οριστεί σε 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων και άλλων φαρμάκων για τους ανασφάλιστους (Απρίλιος 2014).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ > >

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies