Τι συμβαίνει με την ομοιοπαθητική και τις άλλες εναλλακτικές θεραπείες; Δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες επιστημονικά αποδεκτές που να τεκμηριώνουν τον θεραπευτικό ρόλο της ομοιοπαθητικής ιατρικής ή άλλης εναλλακτικής μεθόδου στην ψωρίαση.
Ακούγεται ότι υπάρχουν φυτικά σκευάσματα, φυτά που βράζονται και χρησιμοποιούνται ως επιθέματα στην Ψωρίαση κ.α. Πραγματικά βοηθούν; Τα ενυδατικά και τα μαλακτικά σκευάσματα καθώς και οι κερατολυτικοί παράγοντες συνιστούν συμπληρωματική αγωγή στην ψωρίαση. Η εφαρμογή τους αντιμετωπίζει την ξηρότητα, την απολέπιση και βοηθά στην καταπολέμηση του κνησμού. Η θεραπεία θα πρέπει να γίνεται με ελεγμένα δερματολογικά και κλινικά σκευάσματα που υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους. Δεν συνιστάται η εφαρμογή προϊόντων που παρασκευάζονται αυτοσχέδια, δεν έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά και κλινικά, διότι μπορεί να μην έχουν καμία δράση ή/και να δημιουργήσουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως τοξικές ή αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πλήρως τη σύνθεση των σκευασμάτων αυτών και τις συγκεντρώσεις των δραστικών συστατικών τους. Συχνά οι ασθενείς προμηθεύονται σκευάσματα για τα οποία δεν γνωρίζουν τίποτα, αλλά αρκούνται στο γεγονός ότι είναι αποτελεσματικά. Το ζητούμενο πρέπει να είναι η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα με δεδομένη την ασφάλεια. Η ασφάλεια όλων των σκευασμάτων για την ψωρίαση είτε πρόκειται για τοπικά είτε για συστηματικά δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Υπάρχει σχέση και ποια, ανάμεσα στην Ψωρίαση και το Ζαχαρώδη Διαβήτη; Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί η συστηματική φύση της ψωρίασης. Σήμερα η ψωρίαση δεν πρέπει να θεωρείται απλά ένα δερματικό νόσημα, αλλά μία νόσος με υψηλή συννοσηρότητα. Υπάρχει συσχετισμός της ψωρίασης με άλλα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης σε ποσοστό 2,5-37%.
Σχετίζεται η Ψωρίαση με Καρδιαγγειακά Νοσήματα; Άλλα νοσήματα που είναι δυνατόν να συνοδεύουν την ψωρίαση είναι το μεταβολικό σύνδρομο το οποίο απαντάται σε ποσοστό26-44% στους ασθενείς με σοβαρή ψωρίαση και μπορεί να εκδηλώνεται με κοιλιακή παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλή HDL χοληστερόλη υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα γλυκόζης νηστείας. Το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων (4-8%).
Η Ψωρίαση ως αυτοάνοση νόσος μπορεί να σχετίζεται με άλλη αυτοάνοση νόσο; π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας Με τις ως τώρα γνώσεις μας η ψωρίαση συνοδεύεται από άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ψωριασική αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος Crohn, ελκώδης κολίτιδα). Υπάρχει συσχετισμός της ψωρίασης με άλλα νοσήματα που αφορούν την νευρολογική και ψυχιατρική σφαίρα όπως η ενεργός κατάθλιψη, ο αυτοκτονικός ιδεασμός και ο αλκοολισμός. Η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν αναφέρεται με συγκεκριμένο ποσοστό στα συνοδά νοσήματα, ωστόσο υπάρχουν λίγες αναφορές σε περιστατικά συννοσηρότητας. Γνωρίζουμε ότι η θεραπεία με ιντερφερόνη που εφαρμόζεται στη σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να είναι η αιτία εξάρσεων της ψωρίασης. Υπάρχουν αναφορές για αποτελεσματικότητα συγκεκριμένων σκευασμάτων, όπως οι εστέρες του φουμαρικού οξέος (δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα), τόσο στην ψωρίαση όσο και στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Διερευνάται η βιοχημική σχέση των νοσημάτων, μπορεί να μοιράζονται κοινά στοιχεία ως αυτοάνοσα και τα δύο, χωρίς όμως να έχει δημοσιευτεί ως τώρα κάποια έρευνα που να τεκμηριώνει τη συσχέτισή τους.
Επηρεάζει και πώς η διατροφή την πορεία της Ψωρίασης; Η υγιεινή διατροφή μπορεί να ωφελήσει; Η ψωρίαση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδική δίαιτα. Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι κάποιες συγκεκριμένες τροφές βελτιώνουν ή επιδεινώνουν την ψωρίαση. Υποστηρίζεται ότι η σωστή, ισορροπημένη διατροφή που συνδυάζεται και με φυσική δραστηριότητα συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση της παχυσαρκίας και μπορεί να βοηθήσει γενικά οποιοδήποτε ασθενή, επομένως και τον ασθενή με ψωρίαση. Εκτός από τη δίαιτα χρειάζεται αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλης που επίσης επιβαρύνουν το νόσημα.
7. Οι ασθενείς με Ψωρίαση μπορεί να εμφανίσουν κάποιες ασθένειες σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους μη πάσχοντες; Πόσο συχνά πρέπει να υποβάλλονται σε τέτοιους ελέγχους;
Όπως ήδη αναφέρθηκε οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να εμφανίσουν συνοδά νοσήματα:
Ψωριασική αρθρίτιδα σε ποσοστό 5%-40%
Nόσο Crohn σε ποσοστό 0,5-1% και ελκώδη κολίτιδα σε ποσοστό0,4%
Leave a Comment