Categories: Υγεία

Η έλλειψη ύπνου γερνάει τον εγκέφαλο

Τι δείχνει έρευνα της Ιατρικής Σχολής Σιγκαπούρης

Η ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Σιγκαπούρης Duke-NUS μελέτησε 66 Κινέζους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Για τις ανάγκες της έρευνας οι εθελοντές κάθε δύο χρόνια υποβάλλονταν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, ενώ έπρεπε να απαντούν σε ειδικά νευρολογικά και ψυχολογικά τεστ, ώστε να ελέγχονται οι γνωστικές τους λειτουργίες. Επιπλέον, συμπλήρωναν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο σχετικό με τη διάρκεια του ύπνου.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι εκείνοι οι οποίοι κοιμούνταν λίγες ώρες παρουσίαζαν διεύρυνση του κοιλιακού συστήματος του εγκεφάλου και μειωμένη απόδοση γνωστικών λειτουργιών. Παρότι η διεύρυνση του κοιλιακού συστήματος του εγκεφάλου αποτελεί έναν δείκτη για την γνωστική εξασθένηση και την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, μέχρι σήμερα ο δείκτης αυτός δεν είχε συσχετιστεί με τον ύπνο.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ιδανικά ο ύπνος για τους ενήλικες θα πρέπει να έχει διάρκεια 7 ωρών. Πλέον, αισιοδοξούν ότι τα νέα ευρήματα θα ανοίξουν το δρόμο, ώστε να εξηγηθούν τα σημάδια γνωστικής εξασθένησης και κατά συνέπεια η αύξηση της άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων.

«Τα ευρήματά μας σχετίζουν τις λίγες ώρες ύπνου με τη γήρανση του εγκεφάλου», δήλωσε η δρ. June Lo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνητικό στέλεχος της Ιατρικής Σχολής Duke-NUS και κατέληξε: «Τα γνωστικά τεστ έδειξαν ότι οι επτά ώρες ύπνου για τους ενήλικες είναι το κλειδί για τη βέλτιστη απόδοση του εγκεφάλου».

Στο μεταξύ, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «PLoS ONE», έδειξε ότι εξίσου βλαβερός για τον εγκέφαλο είναι και ο πολύς ύπνος στη μέση ηλικία. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Warwick μελέτησαν περίπου 9.000 ανθρώπους, ηλικίας 50-89 ετών. Οι συμμετέχοντες, που κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες ή περισσότερο από 8 ώρες κάθε νύχτα, εμφάνιζαν προβλήματα μνήμης καθώς και δυσκολίες στην ικανότητα λήψης αποφάσεων. Ειδικότερα τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και πιο συγκεκριμένα εκείνα μεταξύ 65 και 89 ετών παρουσίαζαν γενικότερη πτώση της εγκεφαλικής λειτουργίας, αλλά μόνο στην περίπτωση που κοιμόντουσαν περισσότερο από ένα 8ωρο κάθε βράδυ.

Οι ειδικοί τονίζουν, πάντως, ότι η απαιτούμενη διάρκεια ύπνου, που είναι σημαντική για την καλή σωματική υγεία και την ψυχική ευεξία, αλλάζει με την ηλικία.

Πηγή: vita.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies