Συμβάλλει στην καλή υγεία των βρεφών
Πολύ συχνά οι διαιτολόγοι και οι επιστήμονες του χώρου υγείας τονίζουν τα πολλαπλά πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος στην υγεία και στην ανάπτυξη του βρέφους έναντι των υποκατάστατων αγελαδινού γάλακτος, με τα οποία τρέφονται βρέφη που δεν θηλάζουν.
Ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα που πιθανόν δεν γνωρίζετε είναι ότι βρέφη που θηλάζουν, σπάνια γίνονται δυσανεκτικά στη λακτόζη παρουσία οξέων γαστρεντερικών λοιμώξεων σε σχέση με βρέφη που τρέφονται με υποκατάστατα. Έτσι λοιπόν τα βρέφη που θηλάζουν φαίνεται να ανέχονται το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια των λοιμώξεων του γαστρεντερικού σωλήνα παρά την υψηλότερη περιεκτικότητά του σε λακτόζη συγκριτικά με τα υποκατάστατα αγελαδινού γάλακτος.
Συγκεκριμένα, το μητρικό γάλα έχει 7% περιεκτικότητα σε λακτόζη έναντι 4,8% των εμπορικών σκευασμάτων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα σίτισης κατά τη διάρκεια οξέων γαστρεντερικών λοιμώξεων σε βρέφη που θηλάζουν.
Γιατί όμως βρέφη που θηλάζουν μπορούν να ανέχονται καλύτερα τις υψηλές συγκεντρώσεις λακτόζης του μητρικού γάλακτος ακόμα και παρουσία λοιμώξεων του γαστρεντερικού σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βρέφη;
Μεταξύ των μηχανισμών που έχουν προταθεί για να εξηγήσουν το παρόν φαινόμενο είναι οι κάτωθι:
• Το μητρικό γάλα επάγει μια ευνοϊκότερη διαμόρφωση της εντερικής μικροχλωρίδας στον εντερικό σωλήνα των νεογνών συντελώντας και στην καλύτερη ρύθμιση της πεπτικής και γενικότερα εντερικής λειτουργίας.
• Το μητρικό γάλα παρέχει ανοσολογικά χαρακτηριστικά που αμβλύνουν τη σοβαρότητα των λοιμώξεων, βοηθώντας το αμυντικό σύστημα των νεογνών να τις αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα και γρηγορότερα.
• Συνδυασμός των δύο προηγουμένων μηχανισμών.
Βέβαια και άλλοι μηχανισμοί φαίνεται να εμπλέκονται αλλά δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένοι.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ποικίλα οφέλη του γάλακτος στην υγεία των νεογνών θα πρέπει οι υποψήφιες μητέρες να σκεφτούν πολύ σοβαρά εάν θα θηλάσουν τα βρέφη τους.
Πηγή: neadiatrofis.gr