Home / Ειδήσεις / Εξελίξεις στην Υγεία / Παγκόσμια ελληνική επιτυχία στην ρομποτική χειρουργική του Κ. Κωνσταντινίδη, κολεκτομής μέσω μικροτομής
Παγκόσμια ελληνική επιτυχία στην ρομποτική χειρουργική του Κ. Κωνσταντινίδη, κολεκτομής μέσω μικροτομής

Παγκόσμια ελληνική επιτυχία στην ρομποτική χειρουργική του Κ. Κωνσταντινίδη, κολεκτομής μέσω μικροτομής

Επιμέλεια Μαρία Χιόνη, καθηγήτρια ιατρικής ορολογίας, μεταπτυχιακή φοιτήτρια φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, medlabnews.gr 

Πραγματοποιήθηκε η 1η διεθνώς ρομποτική δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου μέσω μίας μικροτομής. 

H 1η διεθνώς ρομποτική δεξιά κολεκτομή και αφαίρεση επιπλόου μέσω μίας μικροτομής (2,5 εκατοστών) επέμβαση πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών χρησιμοποιώντας το πλέον σύγχρονο ρομποτικό σύστημα da Vinci Si HD και την παρακολούθησαν ζωντανά χειρουργοί από όλον τον κόσμο μέσω του διαδικτύου. Στον ασθενή ηλικίας 56 ετών είχε ανευρεθεί ύποπτη μάζα στο δεξιό παχύ έντερο και αποφασίσθηκε άμεσα δεξιά κολεκτομή και επιπλοεκτομή με χρήση του συστήματος Single Site, της ρομποτικής τεχνολογίας που διαθέτει μόνο το Ιατρικό Κέντρο στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται από το Δρ. Κωνσταντινίδη από το 2011. Η επέμβαση ήταν αναίμακτη, η ανάρρωση ανώδυνη και ταχύτατη με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα και ο ασθενής έλαβε εξιτήριο ήδη από την 4η ημέρα, εντυπωσιασμένος!


«Η αεροδιαστημική ρομποτική τεχνολογία έχει αλλάξει άρδην τα έως τώρα δεδομένα» δήλωσε αναφορικά ο διαπρεπής χειρουργός Δρ. Κωνσταντίνος Μ. Κωνσταντινίδης, MD, PhD, FACS, Διευθυντής Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και Πρόεδρος της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, «Είναι μεγίστη τιμή για μένα και τους συνεργάτες μου να ανακοινώνουμε σε διεθνή συνέδρια πρωτοποριακές, επιτυχημένες επεμβάσεις που ταλαιπωρούν ελάχιστα τους ασθενείς και τους επιτρέπουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους γρήγορα και υγιείς. Η αεροδιαστημική ρομποτική τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα της χειρουργικής της κοιλιάς και κάνει εμάς τους χειρουργούς πιο προσεκτικούς αφού χειρουργούμε με μεγάλη μεγέθυνση και τρισδιάστατη εικόνα».Τη μέθοδο αυτή παρουσίασε ο Δρ. Κωνσταντινίδης μετά από πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Εταιρείας Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής, στο 14ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής – EAES, που διεξήχθη στο Παρίσι το διάστημα 25-28 Ιουνίου.

Διάκριση για την ομάδα του Δρ. Κωνσταντινίδη

Οι συνεργάτες του Δρ. Κ. Κωνσταντινίδη, Σ Χειρίδης, Π. Χρυσοχέρης, Π. Χειρίδης και Φ. Αντωνακόπουλος, παρουσίασαν ακόμα δυο επιστημονικές εργασίες στο συνέδριο EAES στο Παρίσι, με τη μορφή βίντεο και αναρτημένης ανακοίνωσης αντίστοιχα, με τίτλους: «Ρομποτική χολοκυστεκτομή μιας Τομής. Εμπειρία 177 επεμβάσεων» και «Ρομποτική στη Γενική Χειρουργική: εμπειρία 8 ετών».

Επιπλέον, έγινε η παρουσίαση της εμπειρίας των 1.000 ρομποτικών επεμβάσεων από το 2006 έως σήμερα που αποτελεί ρεκόρ διεθνώς για τον αριθμό και τα άριστα αποτελέσματα. Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν αποκατάσταση διαφραγματοκήλης και αχαλασίας οισοφάγου, γαστρεκτομή για καρκίνο, αφαίρεση δακτυλίου, γαστρικό μανίκι κα γαστρικό bypass για παχυσαρκία, χολοκυστεκτομή, σπληνεκτομή, παγκρεατεκτομή, επενεφριδεκτομή, κολεκτομή, αποκατάσταση κοιλιοκήλης κ.α.

Πηγή: medlabgr.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Μελάνωμα, ο χειρότερος καρκίνος του δέρματος. Ποιοι κινδυνεύουν; Πώς γίνεται αντιληπτό;

Μελάνωμα, ο χειρότερος καρκίνος του δέρματος. Ποιοι κινδυνεύουν; Πώς γίνεται αντιληπτό;

του Aλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr Το μελάνωμα, ή κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων, αποτελεί την τρίτη συχνότερη …