Η σεξουαλικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης και δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό όταν ένας άνδρας ή μια γυναίκα επιθυμεί το σεξ.
Πότε όμως η ερωτική επιθυμία χαρακτηρίζεται «υπερβολική» και πώς ορίζουν οι επιστήμονες την υπερσεξουαλικότητα;
Μελέτες δείχνουν ότι 1 στους 25 ενήλικες εκδηλώνει ανεξέλεγκτες σεξουαλικές συμπεριφορές ή κάνει πολύ συχνά σκέψεις που αφορούν στο σεξ.
Ο εθισμός στο σεξ παραμένει όμως ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα στους επιστημονικούς κύκλους.
Η υπερσεξουαλικότητα δεν συμπεριλήφθηκε στην τελευταία έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εργαλείου Ψυχικών Διαταραχών (DSM), τη «βίβλο» των ψυχιάτρων για τη διάγνωση των ψυχικών νοσημάτων.
Τα ερευνητικά δεδομένα, ωστόσο, φαίνεται να υποστηρίζουν την επίσημη αναγνώριση αυτού του εθισμού με κλινική διάγνωση.
Πρόσφατη βρετανική μελέτη καταδεικνύει ότι τα άτομα που εκδηλώνουν υπέρμετρες σεξουαλικές ορμές – σε σημείο που θεωρούν αυτές τις τάσεις ανεξέλεγκτες έως και εξουθενωτικές – παρουσιάζουν παρόμοια εγκεφαλική δραστηριότητα λόγω της παρακολούθησης βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου όπως και στην περίπτωση κατάχρησης ναρκωτικών. Με άλλα λόγια, όσοι δηλώνουν πως είναι «εθισμένοι στο σεξ» έχουν παρόμοια εγκεφαλική λειτουργία με τους εθισμένους στα ναρκωτικά.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μερικοί άνθρωποι επιζητούν το σεξ, ασχέτως της απόλαυσης που αυτό συνεπάγεται, όπως τα εξαρτημένα άτομα επιζητούν τα ναρκωτικά. Μακροπρόθεσμα, παρατηρείται μεταβολή της δομής των εγκεφαλικών διόδων που ελέγχουν το αίσθημα της ανταμοιβής και της απόλαυσης, γι’ αυτό και εκδηλώνεται η έντονη επιθυμία.
Η συμπεριφορά αυτή όμως μπορεί να έχει βιολογική βάση. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια έδειξε πως όταν οι φερόμενοι ως σεξομανείς έπρεπε να κοιτάξουν μια σειρά από προκλητικές φωτογραφίες, η ανταπόκριση σε επίπεδο εγκεφαλικής δραστηριότητας ήταν εξαιρετικά έντονη.
Αυτή η προδιάθεση απέναντι στην ισχυρή έκφραση της σεξουαλικότητας συνδέεται πιθανώς με τη νευρολογική ανταμοιβή που λαμβάνουν τα άτομα αυτά από το σεξ, εξηγεί η ερευνήτρια Nicole Prause από το UCLA.
Πού μπαίνει λοιπόν η διαχωριστική γραμμή που ορίζει το «φυσιολογικό»; Η υπερσεξουαλικότητα αναγνωρίζεται στα άτομα που δεν μπορούν να ελέγξουν τις ορμές τους, σε σημείο που οι σεξουαλικές τους τάσεις επηρεάζουν αρνητικά κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους αλλά και τις σχέσεις με τους συνανθρώπους τους.
Πηγή: onmed.gr
2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…
H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…
Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…
«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…
H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…
PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…
By continuing to use the site, you agree to the use of cookies
Leave a Comment