Πόσες φορές κάνατε σεξ την εβδομάδα που μας πέρασε; Πόσες φορές το χαρήκατε πραγματικά; Και πόσες φορές απλά ήσασταν παρούσα γιατί έτσι πρέπει να γίνει; Το άγχος, το στρες, οι οικονομικές δυσκολίες δυστυχώς διευκολύνουν την ανάπτυξη της κατάθλιψης ακόμα στον τομέα του σεξ.
Μερικά από τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η αδυναμία δηλαδή του ατόμου να βιώσει ευχαρίστηση, η απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που μέχρι πρότινος ήταν ευχάριστα, η μειωμένη libido, η απώλεια της ενεργητικότητας, η κακή διάθεση, το έντονο άγχος, με αποτέλεσμα η σεξουαλική ζωή του ατόμου να εξαφανίζεται.
Πόσο ανησυχητική είναι η κατάθλιψη σε αυτό τον τομέα και γιατί οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο; Οι απαντήσεις έρχονται μέσα από το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας (www.askitis.gr) και είναι πράγματι πολύ ενδιαφέρουσες.
“Οι σεξουαλικές διαταραχές που προκύπτουν είτε ως αποτέλεσμα της καταθλιπτικής διαταραχής είτε ως αποτέλεσμα της αντικαταθλιπτικής αγωγής, συχνά δεν τυγχάνουν της πρέπουσας σημασίας, αφού συνήθως οι ειδικοί επικεντρώνονται αποκλειστικά στη θεραπεία της κατάθλιψης, κλείνοντας τη πόρτα στο σεξουαλικό πρόβλημα που ενδεχομένως να συνυπάρχει.
Η αλήθεια όμως είναι πως η κακή σεξουαλική ζωή και οι επιπτώσεις της στη συντροφική σχέση του ατόμου μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη.
Οι γυναίκες πιο «επιρρεπείς» στην εμφάνιση της νόσου με ποσοστά σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με τους άνδρες, είναι αυτές που συχνότερα παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία. Αυτό μεταφράζεται αρχικά σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, παντελή έλλειψη επιθυμίας ή σεξουαλική αποστροφή σε πιο σπάνιες περιπτώσεις. Δυσκολία επίσης παρουσιάζεται και κατά το στάδιο της διέγερσης, με μειωμένη κολπική εφύγρανση καθώς και δυσκολία χαλάρωσης και πλήρους ψυχοσυναισθηματικής εμπλοκής με αποτέλεσμα τη δυσκολία στον οργασμό.
Η γυναίκα που υποφέρει από καταθλιπτικές εκδηλώσεις πολλές φορές τείνει να παραιτείται από το σεξ.
Στους άνδρες η κατάθλιψη και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, δυσκολία στη στύση και καθυστέρηση ή αναστολή της εκσπερμάτισης. Υπάρχουν και άνδρες που αναφέρουν πως ενώ η σεξουαλική τους ζωή έχει την ίδια συχνότητα, παρουσιάζουν σχετική ανηδονία, δεν βιώνουν δηλαδή την ίδια ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια της επαφής ή του οργασμού. Σε αρκετές περιπτώσεις η κατάθλιψη εμφανίζεται δευτερογενώς, ως απάντηση σε ένα σεξουαλικό πρόβλημα όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία.
Η σεξουαλική δυσλειτουργία που συνδυάζεται με τη κατάθλιψη και την αντικαταθλιπτική αγωγή, μπορεί να είναι αποτρέψιμη ή θεραπεύσιμη. Αφενός οι ειδικοί θα πρέπει κατά τη λήψη ιστορικού να ερωτούν τον θεραπευόμενο για τη σεξουαλική του λειτουργία, αφού πολύ πιθανόν ο ίδιος να μην αναφερθεί σε αυτό από μόνος του. Το σεξουαλικό πρόβλημα, συχνά ως θέμα ταμπού, μένει κρυμμένο στο συρτάρι και επίσης πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πως αυτό είναι ένα πρόβλημα αντιμετωπίσιμο.
Από την άλλη και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απενοχοποιηθεί και να διεκδικήσει το δικαίωμα του στην υγιή σεξουαλική ζωή, αναφέροντας στο θεράποντα γιατρό του την όποια διαφοροποίηση στη σεξουαλική του λειτουργία. Στις περιπτώσεις που η δυσλειτουργία αποτελεί παρενέργεια των φαρμάκων, φυσικά και δεν προτείνουμε τη διακοπή της αγωγής, ειδικά αφού και η ίδια η νόσος μπορεί να προκαλέσει σεξουαλικό πρόβλημα και άλλες σοβαρές επιπτώσεις. Σε συνεννόηση όμως με τον θεράποντα γιατρό μπορεί να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση είτε στο φάρμακο είτε στη δοσολογία.
Με τα ποσοστά της κατάθλιψης να εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με το παρελθόν, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις επιπτώσεις που αυτή φέρει στη σεξουαλική λειτουργία του ατόμου. Σίγουρα η κατάθλιψη είναι εκείνη που πρέπει να αντιμετωπιστεί πρωτογενώς. Σε κάποιες περιπτώσεις μειώνοντας το καταθλιπτικό σύμπτωμα έχουμε και ανάκαμψη της σεξουαλικής λειτουργίας. Επίσης οι συνέπειες και οι επιπτώσεις της διαταραχής στο σύνολο της λειτουργικότητας του ατόμου είναι σημαντικές και ως εκ τούτου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα. Σίγουρα όμως και η σεξουαλικότητα θα πρέπει να αναγνωρίζεται ως σημαντική για τη λειτουργικότητα του ατόμου, ως μέσο ψυχικής ολοκλήρωσης και ηδονιστικής απόλαυσης”.
Πηγή: queen.gr