Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American College of Cardiology», η ευεργετική επίδραση του κακάο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του στα αντιοξειδωτικά φλαβονόλες. Οι ειδικοί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαχεν δημιούργησαν ένα ρόφημα από κακάο, που περιείχε υψηλές συγκεντρώσεις των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 10 ασθενείς με διαβήτη, από τους οποίους ζητήθηκε να πίνουν το ρόφημα τρεις φορές την ημέρα για ένα διάστημα 30 ημερών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αιμοφόρα αγγεία των ασθενών έδειξαν να ανταποκρίνονται θετικά στις φλαβονόλες.
Όπως εξηγούν, ενώ η φυσιολογική διαστολή των αγγείων υγιών ατόμων κυμαίνεται γύρω στο 5%, οι αρτηρίες των ασθενών πριν τη θεραπεία διαστέλλονταν μόλις κατά 3,3%. Δύο ώρες μετά το πρώτο φλιτζάνι, όμως, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι το ποσοστό εκτινάσσονταν στο 4,8%, ενώ μετά τις 30 ημέρες η διαστολή είχε φτάσει στο 5,7%.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επίδραση του κακάο στην αποφυγή καρδιακών προσβολών μπορεί να υπολογιστεί στο 10% έως 20%.
Συνεπώς, η καθημερινή κατανάλωση ροφημάτων κακάο και τροφίμων που περιέχουν αυτό συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και συνίσταται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Leave a Comment