Εδώ και μία δεκαετία η Cleveland Clinic εκδίδει το «Top 10 των Ιατρικών Καινοτομιών», ενώ η «βαθμολογία» στην πρόβλεψη των πιο σημαντικών εξελίξεων είναι πολύ καλή.
Από τις κινητές μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, πρωτοποριακά εμβόλια και φάρμακα, ανώδυνες εξετάσεις αίματος και ακτινοθεραπείες στη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων δείτε ποιες είναι συνοπτικά οι ιατρικές εξελίξεις που έχουν όλες τις πιθανότητες με το μέρος τους να κάνουν τη διαφορά στην φροντίδα των ασθενών το 2015!
Κινητή Μονάδα Εγκεφαλικών
Τα πρώτα 60 δευτερόλεπτα είναι τα πιο κρίσιμα στην αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού, που οφείλεται σε θρόμβο.
Λύση δίνουν οι κινητές μονάδες εγκεφαλικών, που σπεύδουν στους ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα, ενώ το προσωπικό κάνει τηλεδιάσκεψη με τον νευρολόγο στο νοσοκομείο και χορηγεί επιτόπου την πρώτη δόση θρομβολυτικών.
Οι πρώτες κινητές μονάδες κυκλοφορούν ήδη στις ΗΠΑ, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς λαμβάνουν την σωτήρια αγωγή τέσσερις φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι αν πήγαιναν στο νοσοκομείο
Εμβόλιο για το δάγκειο πυρετό
Κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου μολύνονται ετησίως με τον ιό.
Το πρώτο εμβόλιο εναντίον της νόσου έχει αναπτυχθεί και δοκιμάζεται, και αναμένεται να υποβληθεί για έγκριση μέσα στο 2015.
Ανώδυνη εξέταση αίματος
Μόλις μία σταγόνα αρκεί για 30 βιοχημικές εξετάσεις, χάρη στη μέθοδο που ανέπτυξε μία εταιρεία στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνιας. Το αίμα λαμβάνεται από την άκρη του δακτύλου, ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων διατίθενται μέσα σε λίγες ώρες από την αιμοληψία.
Αναστολείς για μείωση της χοληστερόλης
Μία νέα ομάδα φαρμάκων, οι αναστολείς του PCSK9, που λαμβάνονται με ένεση, και βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Έως τώρα μελέτες δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά μπορεί να μειώνουν κατά το ήμισυ έως τα δύο τρίτα την «κακή» (LDL) χοληστερόλη.
«Έξυπνοι» συνδυασμοί για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο, οι επιστήμονες δοκιμάζουν συζεύγματα αντισωμάτων-φαρμάκων (ADCs), συνδυασμούς δηλαδή αντισωμάτων με φάρμακα, τόσο για την αντιμετώπιση συμπαγών όγκων αλλά και αιματολογικών καρκίνων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αντισώματα εκ φύσεως επιτίθενται σε συγκεκριμένα είδη ιστών, συνεπώς αποτελούν το τέλειο «όχημα» για να «κουβαλήσουν» φάρμακα σε έναν ιστό-στόχο, αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς.
Αναστολείς των «φρένων» του ανοσοποιητικού
Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, πρωτεΐνες στα κύτταρα, λειτουργούν ως «φρένα» του ανοσοποιητικού και το εμποδίζουν να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.
Οι επσιτήμονες πλέον εξετάζουν ενδοφλέβια φάρμακα τα οποία θα λειτουργούν ως αναστολείς του ανοσοποιητικού σημείου ελέγχου (immune checkpoint inhibitors).
Ασύρματος βηματοδότης
Εταιρεία στη Μινεσότα επινόησε ένα νέο είδος βηματοδότη, που έχει μέγεθος χαπιού και λειτουργεί δίχως καλώδια, με αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται ο κίνδυνος να σπάσει ή να μολυνθεί το καλώδιο. Υπολογίζεται ότι σήμερα το 2-3% των ασθενών, αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Νέα φάρμακα για την ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση
Περίπου 300.000 άνθρωποι σε Ευρώπη και Αμερική, ανάμεσά τους και 2.000 Έλληνες πάσχουν από ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση – μία πνευμονοπάθεια που προκαλεί «ουλές» στους πνεύμονες.
Επιστήμονες αναπτύσσουν τις πρώτες ειδικές θεραπείες για τη νόσο παρέχοντας ελπίδες ότι οι ασθενείς θα ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.
Διεγχειρητική ακτινοθεραπεία στον καρκίνο του μαστού
Κλειδί για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι η ανίχνευσή του στα αρχικά του στάδια.
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται με ολοένα αυξανόμενη συχνότητα η διεγχειρητική ακτινοθεραπεία (IORT), κατά την οποία γίνεται μία και μόνη ακτινοβόληση μέσα στον μαστό της ασθενούς εν όσω αυτή βρίσκεται ακόμα υπό αναισθησία στο χειρουργείο, αμέσως μόλις αφαιρεθεί ο όγκος.
Νέα θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια
Το φάρμακο LCZ 696, που αποτελεί συνδυασμό δύο υπαρχόντων, ανοίγει νέους δρόμους στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας τελικού σταδίου.
Σύμφωνα με μελέτη, μειώνει κατά 20% τη θνησιμότητα από καρδιακή ανεπάρκεια και κατά 21% τις νοσηλείες γι’ αυτήν, σε σύγκριση με την κλασική αγωγή.
Πηγή: onmed.gr