Categories: Συμβουλές

Γκρίζα μαλλιά; Αυτές οι βιταμίνες και τα μέταλλα θα σας σώσουν

Τα γκρίζα μαλλιά εκτός από αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης μπορεί να είναι το αποτέλεσμα κάποιας διατροφικής ανεπάρκειας, όπως η έλλειψη των βιταμινών Β-12 ή Β-9.

Όσο μεγαλώνετε, τα γκρίζα μαλλιά αυξάνονται κατά 10% έως 20% κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 30 ετών, αλλά με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να καθυστερήσετε αυτήν τη διαδικασία.

Δείτε τι πρέπει να καταναλώνετε για να περιορίσετε όσο είναι δυνατόν τα γκρίζα μαλλιά:

Βιταμίνη Β-12

Η έλλειψη της βιταμίνης Β-12, επίσης γνωστή ως αναιμία, συνδέεται με το πρώιμο “γκριζάρισμα” των μαλλιών. Η βιταμίνη Β-12 συμβάλλει στην καλή κατάσταση του νευρικού σας συστήματος και συνεργάζεται με το φολικό οξύ και τη βιταμίνη Β-9, για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Καθώς μεγαλώνετε, μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού σας να απορροφήσει τη βιταμίνη Β-12 από τις τροφές. Έτσι μετά την ηλικία των 50 ετών, θα πρέπει να αυξήσετε τις τροφές με Β-12 ή να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας. Τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β-12, καθώς και τα αυγά, το συκώτι, τα νεφρά, τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι καλές πηγές της συγκεκριμένης βιταμίνης.

Βιταμίνη Β-9 (φολικό οξύ)

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β-9 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών. Όπως η βιταμίνη Β-12, έτσι και το φολικό οξύ είναι αναγκαίο για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι επίσης απαραίτητο για την παραγωγή της μεθειονίνης, ενός αμινοξέος που είναι σημαντικό για τον χρωματισμό των μαλλιών. Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ περιλαμβάνουν το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τις φακές, τα ρεβίθια, τα σπαράγγια, το μαγειρεμένο ρύζι και τα ζυμαρικά. Υπάρχουν επίσης ορισμένα δημητριακά που είναι επίσης εμπλουτισμένα με φολικό οξύ.

Χαλκός και του Σίδηρος

Μια ανεπάρκεια σε χαλκό ή σίδηρο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες της πρόωρης γήρανσης των μαλλιών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 στην επιστημονική επιθεώρηση Biological Trace Element Research. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του χαμηλού επιπέδου του χαλκού και του πρόωρου γκριζαρίσματος των μαλλιών στους συμμετέχοντες στην έρευνα. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ήταν επίσης εμφανή σε αυτή τη διαπίστωση. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την υγιή λειτουργία πολλών βασικών ενζύμων στο σώμα και ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τροφές πλούσιες σε χαλκό είναι το συκώτι, τα στρείδια, οι αχιβάδες, τα φιστίκια κάσιους, τα φουντούκια, τα αμύγδαλα και οι φακές. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το μοσχάρι, το σπανάκι και οι φακές.

 

Πηγή: onmed.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies