Home / Υγεία / Καρκίνος / Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα: Προειδοποιητικά σημάδια και θεραπεία
Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα: Προειδοποιητικά σημάδια και θεραπεία

Ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα: Προειδοποιητικά σημάδια και θεραπεία

Ο πιο συχνός τύπος καρκίνος του ήπατος σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα αναπτύσσεται παρουσία ίνωσης ή κίρρωσης λόγω ηπατίτιδας B ή C ή αλκοολισμού, χωρίς αυτό, βέβαια, να είναι απόλυτο.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Συχνά το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα δεν εμφανίζει συμπτώματα ή είναι πολύ γενικά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο η συχνή παρακολούθηση ασθενών υψηλού κινδύνου (κιρρωτικών, πάσχοντες από ηπατίτιδες κτλ) είναι ζωτικής σημασίας.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Ήπιο πόνο δεξιά

– Πυρετό

– Ίκτερο

– Απορύθμιση στην ηπατική λειτουργία

– Οξείες καταστάσεις όπως ενδοκοιλιακή αιμορραγία ή αιμορραγία από κιρσούς οισοφάγου

Πώς γίνεται η διάγνωση

Για την ασφαλή διάγνωση του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, οι γιατροί αξιοποιούν απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα με ή χωρίς σκιαγραφικό, αξονική τομογραφία διπλής σκιαγράφησης με ή χωρίς αγγειογραφία και μαγνητική τομογραφία με σκιαγραφικό.

Ποια είναι η κλινική εικόνα του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα είναι δυνατό να εμφανίζεται ως μια μάζα στο συκώτι. Επίσης μπορεί να εμφανίζεται και ως πολλαπλοί όζοι εστιασμένοι σε ένα ηπατικό τμήμα ή διάχυτα στο ήπαρ.

Θεραπεία ηπατοκυτταρικού καρκινώματος

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος θεραπείας του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος είναι η χειρουργική εκτομή.

Βέβαια, σε συγκεκριμένη υπο-ομάδα ασθενών με μικρού μεγέθους ηπατοκυτταρικό καρκίνο και επηρεασμένη από την κίρρωση ηπατική λειτουργία, η μεταμόσχευση ήπατος είναι ίσως η μόνη ελπίδα θεραπείας.

Τέλος, άλλοι τρόποι θεραπείας είναι η καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες (RF ablation), η καυτηρίαση με μικροκύματα (microwave ablation) και o αρτηριακός εμβολισμός, πάντα όμως συγκρίνονται ως προς την αποτελεσματικότητά τους με την εκτομή, που αποτελεί μέτρο σύγκρισης.

 

Πηγή: onmed.gr