Ένα τέτοιο σύμπτωμα είναι σίγουρα τρομακτικό, θα πρέπει όμως να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας μέχρι να εξακριβωθεί πού οφείλεται.
Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες που μπορεί να εμφανιστεί αίμα στα κόπρανα και τι πρέπει να κάνετε.
Το αίμα στα κόπρανα υποδεικνύει ότι υπάρχει αιμορραγία σε κάποιο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Μερικές φορές η ποσότητα αίματος είναι τόσο μικρή που εντοπίζεται μόνο με τη βοήθεια εξέτασης. Άλλοτε πάλι το αίμα φαίνεται επάνω στο χαρτί υγείας ή στη λεκάνη.
Εάν η αιμορραγία προέρχεται από το ανώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα, τα κόπρανα μπορεί να έχουν μαύρο χρώμα.
Τα πιθανά αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται το αίμα στα κόπρανα είναι τα εξής:
1. Εκκολπωματική νόσος: Τα εκκολπώματα είναι μικροί θύλακες που προβάλλουν από το τοίχωμα του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα δεν προκαλούν επιπλοκές, όμως μπορεί να μολυνθούν ή να αιμορραγούν.
2. Ραγάδα πρωκτού: Πρόκειται για μια μικρή ρήξη στο τοίχωμα του ιστού του πρωκτού. Οι ραγάδες του πρωκτού οφείλονται συνήθως στο μεγάλο μέγεθος των κοπράνων, ιδιαίτερα εάν αυτά είναι σκληρά.
3. Κολίτιδα: Πρόκειται για φλεγμονή στο παχύ έντερο, κυρίως λόγω λοίμωξης ή λόγω φλεγμονώδους πάθησης του εντέρου.
4. Αγγειοδυσπλασία: Πάθηση στην οποία αιμορραγούν τα εύθραυστα, μη φυσιολογικά αιμοφόρα αγγεία.
5. Έλκος στομάχου: Μια ανοιχτή πληγή στο τοίχωμα του στομάχου ή στο δωδεκαδάκτυλο, το ανώτερο άκρο του λεπτού εντέρου.
6. Πολύποδας ή καρκίνος: Ο πολύποδας είναι καλοήθης ανάπτυξη, η οποία όμως μπορεί να μεγαλώσει, να αιμορραγεί και να εξελιχθεί σε καρκίνο.
7. Κιρσοί οισοφάγου: Οι κιρσοί ή μια ρήξη στον οισοφάγο μπορεί να οδηγήσουν στην εκτεταμένη απώλεια αίματος μέσω των κοπράνων.
8. Αιμορροΐδες: Εάν οι αιμορροΐδες έχουν σχηματιστεί εσωτερικά, μπορεί να αιμορραγούν και κηλίδες αίματος να εμφανίζονται μετά τις κενώσεις.
Εάν διαπιστώσετε αίμα στα κόπρανα, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Πληροφορίες που θα δώσετε στο γιατρό σας για τη συχνότητα ή τη σοβαρότητα της αιμορραγίας αλλά και την ακριβή απόχρωση του αίματος στα κόπρανα βοηθούν να προκύψει σωστή διάγνωση για το ακριβές σημείο προέλευσης της αιμορραγίας.
Έπειτα από τη λήψη ιστορικού και την τυπική εξέταση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει ειδικά τεστ ώστε να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση.
Πηγή: onmed.gr