Categories: Σεξ & Υγεία

Xάπι της επόμενης ημέρας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το χάπι της επόμενης ημέρας και η χρήση του είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ τους επιστήμονες, αλλά και την κάθε μία από εμάς. Τι ισχύει λοιπόν στην πραγματικότητα;

Η «επείγουσα αντισύλληψη», όπως κάποιοι λένε το χάπι της επόμενης ημέρας, είναι μία μέθοδος έκτακτης ανάγκης που προλαμβάνει μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη.

Πώς δρα το χάπι της επόμενης ημέρας;
Το χάπι περιέχει μία ορμόνη, την προγεστερόνη, η οποία υπάρχει και στα αντισυλληπτικά χάπια. Η περιεκτικότητά του στη συγκεκριμένη ορμόνη σε συνδυασμό με οιστρογόνα εμποδίζει τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Πιο συγκεκριμένα η δράση του είναι τριπλή: 1.Εμποδίζει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν το ωάριο, 2.Παρεμποδίζει το σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο που πιθανόν έχει ελευθερωθεί. 3.Εμποδίζει το γονιμοποιημένο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας κι έτσι να ξεκινήσει η κύηση.

Πότε πρέπει να το πάρω;
Ένα ωάριο για να γονιμοποιηθεί χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ημέρες από την σεξουαλική επαφή. Το ιδανικότερο είναι να το πάρετε στο πρώτο εικοσιτετράωρο ,αλλά το περιθώριο που αναγράφεται στη συσκευασία, διαφέρει ανάλογα με το ποιο χάπι θα προτιμήσετε.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;
Καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι 100% αποτελεσματική. Ωστόσο, το χάπι έχει επιτυχία 95% αν ληφθεί σε 24 ώρες, 85% από 25-48 ώρες και 58% από 49-72 ώρες.

Τι παρενέργειες υπάρχουν;
Οι παρενέργειες που έχει το χάπι της επόμενης ημέρας δεν είναι σοβαρές και το πολύ σε δύο μέρες έχουν περάσει. Αν και ακούγονται πολλά για διατάραξη της περιόδου, η χρήση του θεωρείται ασφαλής. Ωστόσο μην το παρακάνετε και μην το χρησιμοποιήσετε δύο φορές σε ένα μήνα. Τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι ναυτία, αίσθημα κόπωσης, εμετός, πονοκέφαλος ακόμα και εμφάνιση λίγου αίματος πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Το χάπι μπορείτε να το ζητήσετε στα φαρμακεία, χωρίς συνταγή γιατρού. Προσοχή, είναι για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και αποφύγετε την αλόγιστη χρήση του. Έχετε πάντα στο νου σας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη προστασία!

Πηγή: mothersblog.gr

Iatrika Nea

Leave a Comment
Share
Published by
Iatrika Nea

Recent Posts

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ 17-19 Δεκεμβρίου 2021μ Αθήνα, Ζάππειο Μέγαρο “Είναι σημαντικότερο να γνωρίζουμε…

3 έτη ago

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure

H Roche για ακόμα μια χρονιά «δίνει το παρών» στο Greece Race for the Cure®…

3 έτη ago

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκρισηγια το azacitidine σε δισκία, ως αρχική θεραπεία συντήρησης για ενήλικες με οξεία μυελογενή λευχαιμία

Η Bristol Myers Squibb λαμβάνει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το azacitidine σε δισκία,…

3 έτη ago

«Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία»

 «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα δύο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά παιχνίδια της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για…

3 έτη ago

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020

H CSL Behring Hellas στηρίζει τη Φοιτητική Ομάδα iGEM Athens 2020 Με την συμβολή της…

3 έτη ago

Άμεση προτεραιότητα και οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

PhRMA Innovation Forum: Άμεση προτεραιότητα η αποκατάσταση της στρεβλής εικόνας των συνολικών επιστροφών και οι…

3 έτη ago

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies