Ο υποθυρεοειδισμός παρατηρείται συχνότερα στο γυναικείο πληθυσμό και κυρίως σε γυναίκες άνω των 60 ετών.
Η υπολειτουργία του θυρεοειδούς διαταράσσει τη φυσιολογική ισορροπία των χημικών αντιδράσεων που εκτελούνται στο σώμα μας. Σπανίως εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα σε αρχικό στάδιο, όμως όσο περνά ο καιρός και αν δεν λαμβάνεται η απαραίτητη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο πόνος στις αρθρώσεις, η υπογονιμότητα και η καρδιοπάθεια.
Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα εξετάζεται με τη βοήθεια ενός απλού τεστ και η θεραπευτική αγωγή είναι απλή, ασφαλής και αποτελεσματική.
Τα σημάδια και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού ποικίλλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της διαταραχής. Σε γενικές γραμμές, οι επιπλοκές εμφανίζονται σταδιακά, σε διάστημα αρκετών ετών.
Τυπικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι τα εξής:
– κόπωση
– ευαισθησία στο κρύο
– δυσκοιλιότητα
– ξηρότητα δέρματος
– ανεξήγητα επιπλέον κιλά
– πρήξιμο στο πρόσωπο
– τραχιά φωνή
– μυϊκή αδυναμία
– ανεβασμένη χοληστερίνη
– πόνος, ευαισθησία και ακαμψία μυών
– πόνος, ακαμψία ή οίδημα στις αρθρώσεις
– για τις γυναίκες, πολύ αίμα στην περίοδο ή ακανόνιστη περίοδος
– αδύναμα μαλλιά
– μειωμένοι καρδιακοί παλμοί
– καταθλιπτικά συμπτώματα
– κακή λειτουργία της μνήμης
Εάν ο υποθυρεοειδισμός δεν αντιμετωπιστεί, τα συμπτώματα σταδιακά γίνονται πιο έντονα. Ο προχωρημένος υποθυρεοειδισμός (μυξοίδημα) είναι σπάνιος, όμως μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη ζωή. Σε αυτό το στάδιο, εκδηλώνεται υπόταση, μειωμένος ρυθμός αναπνοής και μειωμένη θερμοκρασία σώματος. Μπορεί το άτομο να πέσει ακόμη και σε κώμα.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν αισθάνεστε αναίτια κούραση ή εκδηλώνετε κάποιο άλλο από τα παραπάνω συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.
Leave a Comment