Δεν έχουμε συνηθίσει να ερχόμαστε αντιμέτωποι με μονόδρομους και αυτό φαίνεται να επηρεάζει τις επιλογές μας και στις ερωτικές σχέσεις. Παράλληλα, οι απίστευτες δυνατότητες του Ίντερνετ μάς επιτρέπουν να γνωρίζουμε ανθρώπους πιο εύκολα από ποτέ.
Αν και υπάρχουν τόσες επιλογές, παραδόξως σήμερα είναι πιο πιθανό από ποτέ να μείνουμε μόνοι και έρημοι! Αυτό συμβαίνει επειδή γινόμαστε πολύ επιλεκτικοί. Είναι τόσο εύκολο να γνωρίσουμε ένα καινούργιο πιθανό ερωτικό σύντροφο που καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο εκεί έξω για εμάς.
Γιατί λοιπόν να ανεχτούμε τα κουσούρια του καθενός, όταν υπάρχει δυνατότητα να αναζητήσουμε τον Πρίγκιπα του Παραμυθιού;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι έχουμε ελαττώματα και κάθε σχέση χρειάζεται δουλειά. Έτσι, η στάση «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές» δεν ευοδώνεται πάντα.
Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (MSU) υποδεικνύει ότι, από εξελικτικής πλευράς τουλάχιστον, ο συμβιβασμός στις σχέσεις κάποιες φορές είναι θεμιτός και πιο πρακτικός από την αέναη αναζήτηση του Τέλειου ή της Τέλειας.
Όσοι είναι πολύ επιλεκτικοί στις σχέσεις, καταλήγοντας να ζουν μονίμως με ένα «ανικανοποίητο», μπορεί να περιμένουν μάταια σε όλη τους τη ζωή για ένα ιδανικό που δεν υπάρχει. Ο κίνδυνος που διατρέχουν οι άνθρωποι αυτοί είναι να μείνουν για πάντα μόνοι, να μην κάνουν ποτέ παιδιά ή απλώς να μην είναι ποτέ ευτυχισμένοι.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports, οι πρωτόγονοι άνθρωποι ζούσαν σε μικρές κοινότητες 150 ή λιγότερων ατόμων κι έτσι ήταν πιο πιθανό να καταλήξουν να συμβιβαστούν με κάποια από τις… διαθέσιμες επιλογές τους προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του είδους.
Μέτρον άριστον, προειδοποιούν βέβαια και στην περίπτωση αυτή οι ερευνητές, καθώς η ασφαλής λύση δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση. Όσοι πρόγονοί μας δεν συμβιβάστηκαν αλλά επέλεξαν να συνεχίσουν την αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου συνέβαλαν καταλυτικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Leave a Comment