Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός» Μορφές του φαινομένου, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός»
Μορφές του φαινομένου, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης
Σημαντικές ανακοινώσεις και παρουσιάσεις
στην ημερίδα ενημέρωσης από το Nickelodeon
Την Τρίτη 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η τρίτη κατά σειρά ενημερωτική ημερίδα του τηλεοπτικού σταθμού Nickelodeon στο πλαίσιο του Προγράμματος εκδηλώσεων και δράσεων του «Kids in Action» που απευθύνεται σε γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Στην ημερίδα που διεξήχθη στην Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός, Μορφές του φαινομένου, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης» διακεκριμένοι ομιλητές μοιράστηκαν τη γνώση τους και την εμπειρία τους με γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά που αποτέλεσαν το κοινό της εκδήλωσης.
Το λόγο πήρε αρχικά η κυρία Μαργαρίτα Σιδερίδου, Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας των MTV- Nickelodeon η οποία καλωσόρισε το κοινό και τους ομιλητές στην ημερίδα. Η κυρία Σιδερίδου αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος Kids in Action και έθεσε τα ερωτήματα που αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα της ημερίδας.
Στη συνέχεια η κυρία κ Λεσιώτη Νατάσα, Διευθύντρια Προγράμματος των MTV-Nickelodeon επεσήμανε την ανάγκη ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τα κρίσιμα ζητήματα όπως ο σχολικός εκφοβισμός, που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους και τόνισε πως το Nickelodeon προσπαθεί με σεβασμό σε γονείς και παιδιά, να συμβάλλει ουσιαστικά στην έγκυρη ενημέρωση τους τόσο μέσα από τις εκπομπές του όσο και μέσα από τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του.
Πριν την έναρξη των ομιλιών προβλήθηκαν αποσπάσματα από την πολύ ενδιαφέρουσα ταινία παραγωγής MTV, στην οποία έφηβοι που έχουν υποστεί bullying αφηγούνται τις εμπειρίες τους.
Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο κύριος Κλήμης Ναυρίδης,Καθηγητής Ψυχολογίας της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στη βία στο σχολείο. Έθεσε και ανέλυσε ερωτήματα αναφορικά με τις μορφές και την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική προέλευση της βίας στο σχολικό περιβάλλον. Στάθηκε ειδικότερα στο ζήτημα του bullying, με έμφαση στην προβληματική της επικοινωνίας στην τάξη και στη λειτουργία που μέσα σ’ αυτήν αλλά και στο ρόλο που καλείται να αναλάβει ο εκπαιδευτικός ως βασικός παράγοντας πρόληψης για τα φαινόμενα βίας και εκφοβισμού με θύματα και θύτες μαθητές.
Ακολούθησε ο κύριος Γεώργιος Γέρμανος, Υπαστυνόμος Α’ Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος μίλησε για τις Αναδυόμενες ψηφιακές απειλές και το Cyberbullying. Ο κύριος Γέρμανος αναφέρθηκε στις μορφές του φαινόμενου και στους τρόπους με τους οποίους ο γονέας μπορεί να αντιληφθεί αν ένα παιδί είναι θύμα η θύτης, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πως η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με επιτυχία τα φαινόμενα cyberbullying.
Στη συνεχεία τον λόγο πήρε η κυρία Άρτεμις Τσίτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, Επιστημονική Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) η οποία μίλησε για τον εκφοβισμό και τη βία στον ψηφιακό και φυσικό κόσμο. Η κυρία Τσίτσικα ανέλυσε τις διαφορετικές μορφές και διαβαθμίσεις του φαινομένου, αναφέρθηκε στο πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά που πέφτουν θύματα μιας τέτοιας συμπεριφοράς καθώς και στο πως μπορούμε να εντοπίσουμε ποιες είναι οι δικές μας ευθύνες ως οικογένεια, ως εκπαιδευτική κοινότητα, ως ΜΜΕ και ως κοινωνία. Τέλος, επεσήμανε το ρόλο των ειδικών στην αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας τόσο μέσα από τις γραμμές επικοινωνίας που λειτουργούν στο πλαίσιο της Μονάδας Εφηβικής Υγείας όσο και μέσα από την συμβολή του επιστημονικού προσωπικού που την πλαισιώνει.
Η κυρία Ντόρα Πάλλη, Υποδιευθύντρια Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για Μαθητές στην ομιλία της με τίτλο «Αθλητισμός και Ολυμπιακές αξίες: τρόπος ζωής ενάντια στην ενδοσχολική βία» τόνισε με ποιον τρόπο τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προωθούν τον αθλητισμό και τις αξίες του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στο να περιοριστούν περιστατικά ενδοσχολικής βίας. Η συμμετοχή σε αθλητικές ομαδικές δραστηριότητες, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα που προάγουν έννοιες όπως η ισότητα, η αποδοχή του διαφορετικού, ο σεβασμός και η κοινωνική ένταξη. Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το πρόγραμμα «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα» που είναι κατά του σχολικού εκφοβισμού βασισμένο στις αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα.
Ο κύριος ΓιώργοςΘεοφάνους, Συνθέτης, στιχουργός – Δάσκαλος μουσικής και Πρέσβης Καλής Θελήσεως του Οργανισμού Hope For Children UNCRC Policy Center, μίλησε με θέμα «..μα τι μπορώ να κάνω;». Μέσα από την ομιλία του ο κ. Θεοφάνους απευθύνθηκε πρωτίστως στα παιδιά και τους εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να αντιδράσουν άμεσα στην περίπτωση που αντιληφθούν ότι κάποιος προσπαθεί να τους ασκήσει bullying αφού τα 10 πρώτα δευτερόλεπτα μπορεί να είναι καθοριστικά για την εξέλιξη του φαινομένου. Στη συνέχεια μίλησε στο κοινό κυρίως ως γονέας και υποστήριξε πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιών για την πρόληψη του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού καθώς και για τον ρόλο της μουσικής, αλλά και κάθε μορφής καλλιτεχνικής έκφρασης, στην έκφραση και εξωτερίκευση των συναισθημάτων των νέων που είναι θύματα σχολικής βίας ή έχουν αντιληφθεί προβλήματα bullying στο περιβάλλον τους,
Ο κύριος Γιώργος Λιάσκος , Εκπρόσωπος Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων επικεντρώθηκε στην προσέγγιση του φαινομένου της σχολικής βίας/εκφοβισμού από πλευράς ΥΠΑΙΘ καθώς και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο με κεντρική επιλογή τη σύσταση του παρατηρητηρίου σχολικής βίας. Ο κύριος Λιάσκος ανέλυσε τις πολιτικές και τις δράσεις του Υπουργείου σχετικά με το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος της ενδοσχολικής βίας.
Οκύριος Ηλιόπουλος Βαγγέλης,Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Αγγελιοφόρος ψυχοκοινωνικής υγείας στα παιδιά και στους εφήβους (ΕΨΥΠΕ) μίλησε για το πώς τα βιβλία μπορούν να είναι σύμμαχοι των παιδιών στη προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Αναφέρθηκε στη δύναμη που έχουν τα βιβλία μέσα από την ταύτιση των παιδιών με τους ήρωες τους να βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν και να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη διαφορετικότητα, στην ελευθερία της έκφρασης και τη συνεργασία.
Στην ημερίδα παρευρέθηκε η Β’ Τάξη γυμνασίου από 1ο Γυμνάσιο Καλλίπολης.
Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήματα από το κοινό προς τους ομιλητές και ακολούθησε συζήτησε γύρω από αυτά.
Η ημερίδα «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός. Μορφές του φαινομένου, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης» είναι η τρίτη της σειράς των ενημερωτικών εκδηλώσεων του προγράμματος “Kids in Action” που στο σύνολό τους έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Έχουν προηγηθεί με μεγάλη επιτυχία, οι ημερίδες με θέματα: «Παιδί και Διαδίκτυο. Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Κίνδυνοι» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και «Από τους δράκους στους Transformers , η σημειολογία του Ήρωα και ο ρόλος της μυθοπλασίας, στην αγωγή και τον ψυχισμό των παιδιών», η οποία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014
Οι δράσεις θα συνεχιστούν με τη διοργάνωση ημερίδων που αφορούν σε θέματα όπως:
«Το Παιδί ως καταναλωτής»
Πως θα αποκτήσουν τα παιδιά μας σωστή και υπεύθυνη καταναλωτική αγωγή ?Πως θα τα προστατέψουμε από τις “σειρήνες” του υπέρ καταναλωτισμού?
«Σύγχρονοι μέθοδοι εκπαίδευσης »
Ποιες είναι οι καινοτόμες τάσεις και πρακτικές στην εκπαίδευση ανηλίκων? Πως αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες? Υπάρχουν εκπαιδευτικά συστήματα που αναγνωρίζουν και αξιοποιούν το ταλέντο και την προσωπικότητα των παιδιών?
«Διατροφή και άσκηση »
Ο ρόλος της σωστής διατροφής και άσκησης στην υγεία και το μέλλον των παιδιών, οι τεχνικές και οι μέθοδοι για να το πετύχουμε
Περισσότερες πληροφορίες για την ημερίδα στην ηλεκτρονική διεύθυνση
Leave a Comment