Η πρόοδος της επιστήμης δίνει πλέον σε κάθε ζευγάρι τη δυνατότητα να προφυλαχθεί από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.
Κάθε μέθοδος έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ενώ κάποιες υπερέχουν σε αποτελεσματικότητα.
Σημειώνεται ότι το 95% των ανεπιθύμητων κυήσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί με την ορθή χρήση της αντισύλληψης.
Δείτε τις επικρατέστερες αντισυλληπτικές μεθόδους και βρείτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο.
Αντισυλληπτικό χάπι
Είναι η επικρατέστερη μέθοδος ορμονικής αντισύλληψης. Η λήψη του ρυθμίζεται αποκλειστικά από τη γυναίκα και δεν απαιτεί κάποια ιατρική επέμβαση, όπως συμβαίνει π.χ. με το σπιράλ. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα αντισυλληπτικά συνδυασμού ορμονών (οιστρογόνου και προγεσταγόνου). Μια υγιής γυναίκα μπορεί να πάρει αντισυλληπτικά χάπια ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού της. Δεν ενδείκνυνται όταν υπάρχει ιστορικό κακής κυκλοφορίας του αίματος (π.χ. φλεβίτιδα, κιρσοί) και διαταραχών της πηκτικότητας του αίματος (θρομβοφιλία), καθώς και οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Η αποτελεσματικότητά του αγγίζει το 98%.
Σπιράλ
Το σπιράλ έχει αντισυλληπτική δράση διάρκειας 5 ετών. Τοποθετείται από τον γυναικολόγο στη μήτρα της γυναίκας σε λιγότερο από 5 λεπτά. Το σπιράλ κλείνει το σαλπιγγικό στόμιο παρεμποδίζοντας την ένωση των σπερματοζωαρίων με το ωάριο. Το επιλέγουν συνήθως νέες μητέρες, οι οποίες θέλουν μια μέθοδο αντισύλληψης που δεν θα επηρεάσει τον θηλασμό. Μπορεί να αφαιρεθεί όποτε η γυναίκα το αποφασίσει και η γονιμότητά της αποκαθίσταται αμέσως. Στην αρχή μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο (μικρότερη ή μεγαλύτερη ροή και διάρκεια περιόδου), αλλά μετά από περίπου 6 μήνες η έμμηνος ρύση επανέρχεται στη φυσιολογική της λειτουργία.
Στις επιπλοκές της μεθόδου ανήκει και η πιθανότητα εξωμητρίου κύησης. Το ποσοστό επιτυχίας της μεθόδου ξεπερνά το 94%.
Προφυλακτικό
Είναι η τρίτη πιο δημοφιλής μέθοδος αντισύλληψης. Το προφυλακτικό μπορεί να αποτρέψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, προφυλάσσει όμως και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ενδείκνυται για όλους και ειδικά για όσους δεν έχουν μόνιμο ερωτικό σύντροφο. Η μόνη περίπτωση που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι όταν υπάρχει αλλεργία στο latex, οπότε επιλέγεται προφυλακτικό από πολυουρεθάνη. Το προφυλακτικό έχει ποσοστό αποτυχίας που κυμαίνεται στο 2-15%, κυρίως λόγω λανθασμένης χρήσης.
Κολπικός δακτύλιος
Θεωρείται ελαφρώς παρωχημένη μέθοδος αντισύλληψης, λόγω του ότι οι περισσότερες γυναίκες προτιμούν το χάπι ή το σπιράλ. Ο κολπικός δακτύλιος τοποθετείται στον κόλπο από την ίδια τη γυναίκα και δρα απελευθερώνοντας ορμόνες (οιστρογόνο και προγεστερόνη) επί 21 ημέρες. Μετά τις 3 εβδομάδες, αφαιρείται, ώστε να έρθει η έμμηνος ρύση. Ο νέος δακτύλιος τοποθετείται την ίδια ημέρα του κύκλου που είχε τοποθετηθεί και ο προηγούμενος. Μπορεί να τον χρησιμοποιήσει μια υγιής γυναίκα σε σταθερή σχέση όπου δεν υπάρχει φόβος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Αντενδείκνυται στις περιπτώσεις γυναικών με ιστορικό θρόμβωσης, καρδιαγγειακών προβλημάτων κ.λπ.). Το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 99,7%.
Το χάπι της επόμενης μέρας
Έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια και αφορά τις …απρόσεκτες που θέλουν να σταματήσουν την κύηση πριν αυτή ξεκινήσει. Είναι μέτρο επείγουσας αντισύλληψης και θεωρητικά πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις, π.χ. αν μια επαφή έγινε χωρίς μέτρα προφύλαξης ή έσπασε το προφυλακτικό. Πρέπει να ληφθεί αμέσως μετά την ύποπτη επαφή και όχι αργότερα από 72 ώρες. Όσο πιο νωρίς ληφθεί, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι, καθώς η λήψη του αμέσως μετά την ύποπτη επαφή αυξάνει την αποτελεσματικότητά του κατά 85%.
Οι φυσικές μέθοδοι
Στις φυσικές μεθόδους αντισύλληψης ανήκουν η αποφυγή των επαφών τις γόνιμες ημέρες και η διακεκομμένη συνουσία. Η τελευταία, ωστόσο, δεν προτείνεται σε νεαρά ζευγάρια, επειδή απαιτεί αυτοέλεγχο από τον άνδρα τη στιγμή της εκσπερμάτισης.
Πηγή: onmed.gr